Spänning och feelgood!

Konsten att döda av Sören Bondesson

konsten-att-doda-sa-skriver-du-en-kriminalroman

Man får vara glad över att det finns en underrubrik, nämligen Så skriver du en kriminalroman. Annars hade jag skrämt livet ur mina nära och kära när jag läste denna bok i somras …

Detta är en av de bättre skrivarböckerna jag har läst. Den innehåller konkreta och tydliga exempel i form av textutdrag, framför allt från böcker av författare som gått Sören Bondessons skrivarkurser. Bondesson är, om än kritikerrosad, själv inte särskilt känd av den allmänna massan som författare. Däremot har han varit desto mer framgångsrik när det gäller antalet bestsellerförfattare bland tidigarer elever. Eller vad sägs om namn som Jens Lapidus, Tove Klackenberg och Åsa Larsson?

Sören Bondessons tar upp ämnen som dialog, berättarperspektiv, scener och intrig. Men han behandlar även begreppet originalitet. Dessutom ger han exempel på hur man förbättrar läsupplevelsen genom att blanda handlingsmeningar och stämningsmeningar, variera ordföljden (inte alltid börja med subjekt + predikat), variera meningslängden och undvika att börja varje nytt kapitel på samma sätt (exempelvis med dialog).

Detta är inte en bok för nybörjare, utan man kan med fördel ha läst andra skrivarböcker eller gått en skrivkurs innan man läser den. Däremot innehåller den många bra tips för den lite mer skrivvana läsaren och jag fick själv några aha-upplevelser när jag läste. Och nej, man behöver inte vara intresserad av just deckargenren för att ha glädje av tipsen.

Köp boken här!

Annons
%d bloggare gillar detta: