Spänning och feelgood!

Coronatider, restriktioner och försenad vaccinering …

Trots att jag redan har haft Corona kan man inte vara nog vara försiktig i dessa tider. Därför gör jag gärna digitala författarbesök efter önskemål. Jag är mycket van vid olika digitala plattformar som Zoom, Google Meet och Teams.

Ett digitalt författarbesök kan se ut så här:

 1. Vi börjar med att jag berättar om mina böcker och hur jag blev författare. Jag visar bilder.
 2. Eleverna har förberett frågor som jag svarar på. Det går snabbast om läraren skickar frågorna i förväg och det finns så klart även möjlighet att ställa spontana frågor.
 3. Jag ger skrivtips, exempelvis hur man får en miljöbeskrivning levande, hur jag arbetar med mina karaktärer och hur man kan gestalta.

Boka direkt genom mig eller genom Författarcentrum.

Minns ni att min bok Skola för coola var nominerad till Barnens romanpris i Karlstad? Nu har barnen röstat och Skola för coola vann!

Barnens Romanpris i Karlstad är ett läsfrämjande projekt för årskurs 6 i Karlstads kommun som startade 2013. Juryn består av elever i årskurs 6 som under hösten 2020 har läst och arbetat med fem böcker som de slutligen fått rösta om i sina klassrum. Sammanlagt deltog 27 klasser och cirka 600 barn. 

Det känns extra kul att få detta pris. Jag har alltid glatt åt fina recensioner, men ofta tänkt att det allra viktigaste är vad läsarna tycker. Nu vet jag det! Jag har själv läst alla de nominerade böckerna och kan bara konstatera att konkurrensen var stenhård.

I vanliga fall får vinnaren eller vinnarna (ibland har det varit två vinnare) träffa alla barnen i Karlstad. Detta inte möjligt i år på grund av Coronapandemin. I stället har alla deltagande författare fått göra en film som visas i alla de röstande klasserna. Det känns lite tråkigt att inte få träffa barnen, men samtidigt har det varit mycket lärorikt att göra filmen.

Det har varit väldigt roligt att få vara en del av detta ambitiösa projekt, jag och jag hoppas att fler kommuner tar efter.

Nominerad till romanpris!

En väldigt rolig nyhet: Min bok Skola för coola har tidigare tilldelats litteraturstöd från Kulturrådet. Nu har boken även nominerats till Barnens romanpris i Karlstad. Det är en ganska stor tävling där 27 sjätteklasser (ca 600 elever) ska läsa fem nominerade böcker och rösta på dem. Böckerna utses av barn- och ungdomsbibliotekarier i kommunen och det är sjunde året i rad som tävlingen äger rum.

Vinnaren presenteras i januari 2021. Jag vågar inte ens hoppas på vinst – bara att bli nominerad är en stor ära – men håll gärna tummarna!

 

Läs mer här!

Mitt i Coronapandemin. Inte bara restauranganställda och flygbolag har det tufft i dessa tider, utan många andra branscher också, exempelvis kulturbranschen.

Va? tänker ni kanske. Författare sitter ju bara hemma och skriver.

Tyvärr består de flesta författares inkomster till en liten del av själva böckerna och till betydligt större del av olika event, författarbesök, workshops och liknande. Dessa ställs nu in och inkomsterna minskar drastiskt. De flesta författare är egenföretagare och saknar försäkringsskydd. Jag tänker på mina kollegor som tagit det stora steget att bli författare på heltid och håller tummarna för att de klarar sig igenom denna tuffa period.

Själv tog jag tvärtom-steget för ett par år sedan. Från att ha varit författare på heltid tog jag anställning på deltid. Delvis av trygghetsskäl, men mest för att jag saknade arbetskamrater och ett socialt sammanhang. Just nu är jag väldigt glad att jag tog det steget och har min inkomst säkrad, åtminstone fram till sommaren. Alla på min arbetsplats är nämligen uppsagda från och med den sista juni (vi förlorade en upphandling). Så nu är jag verkligen i valet och kvalet inför framtiden. Ska jag bli författare på heltid igen eller ska jag söka ett nytt jobb? Vågar jag chansa på att det värsta är över i höst eller är det säkrast att skaffa sig en annan inkomst också? Och vill jag vara författare på heltid igen? Svåra kval!

Just nu tar jag en dag i sänder. Allt planerat kom liksom av sig. En resa till Vietnam blev inställd, uppsägning från tillsvidareanställningen och sist men inte minst en bokrelease som försvann i Coronaflödet.

När en ny bok släpps brukar det bli en del signeringar och andra event. Tanken var att min nya bok skulle komma ut i god tid till kosläppen i maj. Tyvärr blir det endast digitala kosläpp i år och inga signeringar.

Men boken går ju att köpa ändå och den fick väldigt fint lektörsutlåtande av BTJ, så förhoppningsvis köper biblioteken in den. Läs mer om boken här!

En riktigt Glad Påsk till er alla!

Ps. Läsgodis i ägget är nyttigare än lösgodis! Eller varför inte köra båda? Just nu är det 20 % rabatt på alla böcker om ni beställer direkt från Idus förlags webbshop. Ange rabattkod idus20.

Dagar i december

Regnet öser ner, men jag njuter ändå av december. Det har varit en hektiskt höst med boksläpp, releasemingel, julmarknad, författarbesök och förkylningar. Nu är det regn ute, men här inne finns tända ljus och stjärnor i fönstren.

Älskar väntan på julen! Några fler signeringar blir det i december, men inga fler författarbesök, vilket ger tid även för att skriva. Julen kommer att firas i lugn och ro, utan stress. Skönt. Riktig skön julkänsla får man på Liseberg. Där utspelar sig en av mina Klarabelladeckare, Polkagrisrånarens hemlighet, just i december.

Visste ni att min senaste bok Skola för coola utspelar sig i Partille, eller i alla fall har miljöerna inspirerats av vissa namn på platser där? Huvudpersonen Jason Granat bor till exempel i Paradiset och badar i Kåsjön.

Följande två lördagar ska jag signera böcker i just Partille, på Ica Maxi i Allum från klockan 11. Den 14/12 får jag sällskap av min vän och numera författarkollega Jeanette Palm, som händelsevis råkar bo i Sävedalen i Partille.

Hoppas att vi ses där!

kantarellkungen

Jeanette Palms bok

Min senaste bok

I väntans tider

Snart är den här, min nya baby – Skola för coola. Jag ser fram emot den där känslan, doften när man öppnar kartongen. Den nya rollupen har redan kommit. Just nu är jag och Jeanette Palm, som debuterar med Kantarellkungen (läsålder 6-9-år), i full färd med att planera det roliga releasemingel vi ska ha tillsammans.

Många har frågat hur jag fick idén till min nya bok. Den handlar ju om lite äldre personer än mina vanliga barnböcker. Jason Granat, huvudkaraktären har precis slutat sjuan.

Svaret är att jag har träffat många killar som Jason. Coola på utsidan, följer oskrivna regler och tycker att det är ”fett ocoolt” att läsa böcker. Fast Jason läser ändå, i smyg. Han kan inte låta bli. Han gör en hel del saker i smyg och till slut rämnar fasaden. Kanske är det ändå inte så viktigt att vara cool.

Skola för coola har redan fått en fantastisk BTJ-recension. Här kommer ett utdrag:

”Det är medryckande, lättillgängligt (utan att tappa djup), roligt och tänkvärt. Jag rekommenderar boken för alla ängsliga tonårsläsare som behöver inspireras till att vara sig själva. Författaren Åsa Öhnell visar att hon har fingertoppskänsla vad gäller målgruppen.”

Lektör Anna Hjerpe, BTJ-häfte nr 23, 2019.

Nu får vi bara hoppas att biblioteken är riktigt köpsugna!

I väntans tider! Jeanette Palm och hennes fantastiska bok Kantarellkungen till höger i bild.

Jag går till mässan av olika anledningar. För att möta läsare, författarkollegor och förlagsfolk, lyssna på kloka samtal på olika scener, gå på trevligt mingel och köpa böcker (i år hade jag dock köpstopp på grund av fyra meterhöga staplar med olästa pocketböcker vid mitt sängbord, så det blev bara några pekböcker till barnbarnet). Framför allt går jag dit för att inspireras som författare och läsare.

Jag slås varje gång över det enorma utbudet. Bokmassan. Den är både inspirerande och deprimerande på en och samma gång. Hur ska jag som läsare kunna välja? Och hur ska jag som författare kunna skriva något unikt?

Den senare frågan är orsaken till att jag ibland får skrivkramp. Jag börjar tvivla på mig själv och min förmåga. Egentligen är det väldigt dumt för när jag börjar få negativa tankar kan jag inte skapa något alls. Jag måste vara på gott humör och tänka konstruktivt för att vara kreativ och få ur mig något vettigt. Just nu är jag inne i en positiv, skapande period och då blir bokmässan en vitamininjektion. Andra år har den tvärtom haft en bromsande effekt på min kreativitet.

Hur gör ni andra författare för att fortsätta tro på er själva? Det undrar jag. Skriv gärna i kommentarsfältet!

Och här kommer lite fantastiska bilder från Bok & bibliotek 2019 (som förresten borde få sig en känga för att de krånglat till det så oerhört för oss som har fri entré genom Författarförbundet. Skärpning!).

För muspekaren över bilderna om du vill veta vad de föreställer!

Gott & blandat:

Lekfullt & kul:

 

Mingel & bubbel:

Höst. Förra året vid denna tid var jag fullbokad med författarbesök av olika slag för resten av terminen. Den här hösten ser ut att bli betydligt lugnare, vilket passar mig perfekt just nu. Jag har nämligen skrivande och bokutgivning i fokus. Ett par nya böcker har jag på gång. Mer information om dem kommer senare, men jag kan berätta så mycket som att en är för små barn och den andra för stora. När man har fått ja från förlaget och skrivit kontrakt är det en hel del arbete kvar som jag behöver avsätta tid för.

Jag har även börjat på en skrivarkurs på distans på Bona Folkhögskola. Textlabbet heter kursen och tanken är att vi ska arbeta med egna projekt. Det är perfekt för mig. Jag har gått på skrivarkurser förr, men då har vi fokuserat på en sak i taget, exempelvis miljö eller dialog. Här kan jag skicka in sidor från ett pågående manus, ge mig själv en spark i ändan och förhoppningsvis få klart det samtidigt som jag får respons som kan användas för att förbättra det. De andra kursdeltagarna verkar mycket duktiga. Många (de flesta?) är utgivna författare, redaktörer osv., alltså hög nivå på texter och respons från kursdeltagarna. Det är med viss rädsla jag kastar mig in i detta. Vad ska jag kunna bidra med? Terminen har just börjat och tyvärr kan jag inte vara med på första träffen, men det ger mig å andra sidan mer tid att få i ordning en text att skicka in till nästa inlämning. Jag återkommer med mer information om utbildningen.

I övrigt är jag alltid extra väderambivalent så här års. Skiner solen måste man ju passa på att vara ute innan det är för sent och då missar man skriv- och redigeringstid. Om det regnar får man å andra sidan gott om skärmtid, men ack så deprimerande med ruskväder utanför fönstret!

Nåja, snart är det bokmässa! Där skiner alltid solen! Hoppas att vi ses!

Snart kommer översta raden att innehålla fler titlar …

 

Tänk vad coolt om jag hade skrivit Sagan om ringen, men det har jag så klart inte. Jag äger inte heller någon åsna, även om det också hade varit coolt. Jodå, många härliga frågor får jag på mina författarbesök. Ibland kan det vara lite knepigt att svara.

Terminen lider mot sitt slut. Det betyder att det även blir uppehåll i författarbesök på skolor. Idag har jag haft mitt näst sista, på Norrskolan i Uddevalla. Ett riktigt välplanerat författarbesök från skolans sida. Eleverna hade läst mina böcker och förberett frågor. Jag möttes av nyfikna, fantasifulla barn som nu får skriva egna superhjälteberättelser i bokform.

Förra veckan var jag på det andra av två författarbesök på Särö skola utanför Kungsbacka, även dessa mycket väl förberedda. Eleverna hade på olika sätt arbetat med mina böcker, gjort teckningar och förberett frågor. Här handlade det om att eleverna skulle skriva egna deckare.

Gemensamt för dessa båda skolor är ett riktigt skolbibliotek med engagerad personal. Lagen säger att alla skolor ska ha ett bibliotek, men i verkligheten funkar det inte så. Tyvärr. Vi som gör författarbesök märker skillnad. Alla har inte med sig läsintresset hemifrån men ett riktigt skolbibliotek inspirerar. Det märks när en klass är full av elever som gillar böcker! Barnen är mer nyfikna och positiva till skolan och kreativiteten är på topp. Läsningen bidrar till bättre resultat i samtliga skolämnen och påverkar hela livet. Hjärnan, precis som kroppen behöver motion!

Nästa vecka gör jag terminens sista författarbesök i årskurs 4 på Augustenborgsskolan i Malmö. Sedan blir det lite mer tid för eget skrivande men också några aktiviteter på bibliotek under sommaren.

Här kan du läsa alla frågor och svar från Norrskolans elever och nedan visas några fina illustrationer gjorda av elever på Särö skola:

Voodookvinnans hemlighet:

 

Tallskogens hemlighet:

 

Polkagrisrånarens hemlighet:

Utfrågad!

Det är alltid roligt när elever förbereder frågor inför författarbesök, men det är inte alltid jag kan svara. Idag fick jag följande fråga: ”Om du bara fick skriva en enda bok till i ditt liv, vilken skulle det då bli?”. Något svar fick inte den kloka elev som ställde frågan, men jag ska fundera vidare, för den är tänkvärd. Samtidigt passar jag på att bolla den vidare till mina författarkollegor.

Just idag fick jag extra många bra frågor, så många att jag fick ta med dem hem och mejla svaren. Jag fick även tillåtelse att lägga upp dem här, så håll till godo alla nyfikna barn och vuxna! Frågor av barn och unga i Färgelanda, om mitt författarskap och om skrivande:

Frågor till Åsa

 • Känner du någon annan författare? Ja, jag känner många svenska författare, mest barnboksförfattare. Vi brukar träffas på barnboksträffar, på bokmässan och på litteraturveckan i Göteborg eller när vi är ute på författarbesök i skolor.
 • Hur länge tar det för dig att skriva en bok? Alltifrån två dagar till två år beroende på vilken bok det handlar om! Den som jag skrev snabbast behövde jag skicka till en manustävling. Jag fick idén två dagar innan manuset skulle skickas in.
 • Gillar du att skriva för hand eller på dator? På dator, för då kan jag ändra i texten hur jag vill! Ibland kan jag sitta och klottra ner idéer för hand, men så fort jag har chansen skriver jag in dem i datorn.
 • Är det svårt att skriva böcker? Ja, jag tycker det! I alla fall böcker som är tillräckligt bra för att bli antagna av ett förlag.
 • Kommer du fortsätta så länge du bara kan? Ja, så länge som jag tycker att det är roligt och det tror jag att jag kommer att tycka resten av livet.
 • Var fick du inspiration till Klara och Bella-böckerna? En av mina döttrar hade läst alla barndeckare som fanns på bibblan (det fanns inte lika många då som nu). Då kom jag på att jag kunde skriva en egen deckarserie.
 • Är det svårt att hålla en berättelse spännande genom hela berättelsen? Ja, det är det nog. Jag kan själv tycka att det blir tråkigt att läsa om en bok tappar för mycket tempo i mitten.
 • Hur länge har du skrivit böcker? Sedan jag var barn. Jag skickade faktiskt en bok till förlag när jag var 12 år, fast då fick jag ett snällt brev där de tackade nej och gav lite skrivtips. Min första bok kom ut först 2013.
 • Vad fick dig att bli författare? Att jag älskar att läsa och skriva! Jag hade alltid drömt om att bli författare.
 • Är författare ditt ”fulltime”jobb? Jag har arbetat som författare på heltid, men tyckte att det blev lite deppigt att inte ha några arbetskamrater, så nu är jag både författare och sfi-lärare. Innan jag blev författare jobbade jag först som språklärare och därefter som översättare.
 • Hur kan man komma på så mycket? Ibland tycker jag att jag inte kommer på något alls! Men ibland får jag massor av idéer på en gång. Då brukar jag samla mina idéer i en mapp i datorn, så kan jag leta där när jag behöver inspiration. Om jag fastnar i en berättelse brukar jag prata med vänner eller familjen och se om de har några förslag. Ofta kommer jag på lösningen själv när jag böjar prata, så det räcker att de lyssnar på mig!
 • Hur mycket idéer får du från andra som skriver böcker? En hel del faktiskt. Vi författare är jättebra på att ”stjäla” idéer. Det kallas för att vi inspireras.
 • Vad tycker du är det viktigaste att ha med i en bok? En eller flera bra karaktärer, något som händer och ett bra slut.
 • Hur fick du bokförlaget Idus? Jag hade skickat mitt manus till några andra bokförlag. Flera var intresserade, men jag fick inte kontrakt, utan det drog ut på tiden. Jag tröttnade på att vänta och skickade manuset till fler förlag, bland annat Idus. Kort därefter var det bokmässa i Göteborg. Jag gick runt och pratade med de olika förlagen och tyckte att Ulrika som driver Idus var väldigt trevlig. Samtidigt var förlaget nystartat och jag kände inte till dem. Ett par dagar senare fick jag svar och de ville ha mitt manus. Jag tvekade, men tog kontakt med en av deras författare som var jättenöjd. Då skrev jag också kontrakt med dem och de har varit mycket bra att ha att göra med. Jag har dock några böcker på andra förlag också. Det beror lite på vilken typ av bok det är.
 • Varför vill du skriva böcker som utspelar sig på olika platser? Det har blivit så eftersom jag har mest tid att skriva och komma på idéer när jag är på semester. Dessutom älskar jag att resa!
 • Du har skrivit om när Klarabelladeckarna letar efter en polkagrisrånare på Liseberg. Hur fick du idén? Vad heter boken? Boken heter Polkagrisrånarens hemlighet och det handlar om en riktig rånare som har rånat en polkagrisförsäljare på pengar. Eftersom jag bor nära Liseberg har jag ofta varit där. Jag tänkte att det var en bra miljö som barn känner igen sig i.
 • Hur många sidor har dina böcker i genomsnitt? Väldigt olika eftersom jag skriver för olika åldrar. Klarabelladeckarna är på ungefär 170 sidor.
 • Varför skriver du böcker riktade till barn? Jag tycker att barnböcker är viktiga och barnböcker har betytt mycket för mig. När jag först ville bli författare tänkte jag skriva en vuxenbok, men den blev aldrig klar.
 • Hade du någon släkting som skrev böcker? Nej, inte vad jag känner till.
 • Varför gillar du barn så mycket? Kanske för att barn har härlig fantasi och enkla lösningar på problem. Men också för att de ofta är väldigt ärliga. Dessutom gillar jag inte alla barn, bara trevliga barn, precis som jag bara gillar trevliga hundar, inte ouppfostrade hundar som står och skäller eller hoppar på folk och bits. Lyckligtvis är de flesta barn ganska trevliga (och de flesta hundar)!
 • Var det roligt att bli författare? Ja!
 • Vad skrev du för böcker när du var barn? Små, häftade böcker med jättetråkig handling.
 • Hur kommer du på hur boken ska vara? Jag brukar planera ganska noggrant innan jag börjar skriva.
 • Läser dina barn dina böcker? Bara om de måste! De är och har alltid varit för gamla för mina böcker. Däremot brukar de hjälpa mig att testläsa innan jag skickar mina manus till förlagen.
 • Hur tycker du att det är att börja och avsluta en bok? Det är jättesvårt att börja skriva en ny bok. Att avsluta den brukar vara mycket lättare!
 • Ville du bli författare när du var liten? Ja!
 • Hur gamla är dina barn nu? Båda är vuxna.
 • Varför är det kul att skriva böcker? Bland annat därför att jag får bestämma allt själv.
 • Kunde du skriva när du var 4 år? Ja, jag lärde mig skriva väldigt tidigt, antagligen när jag lekte skola med min syster. Plötsligt kunde jag bara läsa.
 • Kan du berätta vad böckerna handlar om? Det kan man läsa om på min hemsida eller på böckernas baksida.

 

Frågor om eget skrivande

 • Hur kan man påbörja en bok/berättelse när man inte har några tankar? Leta i minnet! Tänk dig att din hjärna är som en dator. Allt du har gjort eller läst eller sett finns där, så det är bara att plocka fram en idé och spinna vidare på den. Fantasi föder fantasi, så det är bra att öva ofta.
 • Har du tips på hur man kan få en röd tråd? Genom att planera sin berättelse. Man kan till exempel skriva en mening om vad varje kapitel ska handla om.
 • Hur gör man en bra avslutning på en berättande text? Alla frågor måste ha fått ett svar. Det får inte finnas några lösa trådar.
 • Hur skriver man ett spännande slut med en tragisk död? Oj, det har jag aldrig gjort, men jag tror att det måste finnas hopp i berättelsen trots att någon har dött. Kanske ser personen väldigt avslappnad ut i kistan och de överlevande förstår att det är bättre för den svårt sjuka personen att slippa lida.
 • Hur blir man bättre på att skriva längre texter? Fyll ut med miljöbeskrivningar, dialog, karaktärsbeskrivningar osv. Växla perspektiv så att man får följa två olika personer. Dra ut på stunderna innan något riktigt läskigt ska hända så blir det spännande också.
 • Vet du något bra tips på hur man får en spännande inledning? Det är bra om man på något sätt väcker läsarens nyfikenhet.
 • Finns det något lätt sätt att komma på spännande händelser? Läs dagstidningen! Det händer spännande saker varje dag!
 • Hur kan man skriva en bok som är läskig och spännande? Tänk på att massor av blod och läskiga detaljer inte behöver vara särskilt spännande. Det är snarare vetskapen om att något hemskt ska hända som är intressant. Exempel: En kvinna ska gå ner i källaren för att byta en säkring. Om hon precis har sett på teve att en mördare har rymt från ett fängelse blir det läskigare, för läsaren anar att mördaren ska stå i källaren. Bygg sedan upp spänningen: Trappstegen knarrar. Ett prasslande ljud hörs från källaren. Kvinnans hjärta bultar. Lampan slocknar och endast ett svagt ljus kommer in genom ena fönstret. Våta fotspår syns på källargolvet. Dra alltså ut på stunden innan något händer. Då blir det spännande.
 • Hur gör man om man kör fast med skrivandet? Diskutera med en kompis eller lärare eller byt scen.
 • Vad behöver man tänka på när man skriver? Det kan vara jobbigt att komma igång, men det blir lättare och roligare efter hand. Om du har en plan fastnar du inte lika lätt. Tänk på att du får bestämma precis vad som ska hända! Bra, eller hur?