Spänning och feelgood!

831

Varje del i mina Klarabelladeckare utspelar sig på en ny plats i Sverige eller utomlands. Det är platser som många svenskar besöker, sommar som vinter.

Vissa barn som kommer till mina signeringar känner igen dessa resmål. De har själva varit på solsemester i Grekland, åkt skidor i Sälen, hyrt stuga i Mellbystrand eller Båstad eller ridit på elefanter i Thailand. De tycker ofta att det är roligt att känna igen miljöerna i böckerna.

Nu vill jag vända mig till alla andra barn. Barn som aldrig varit utomlands, aldrig åkt skidor och av olika anledningar bara stannar hemma under sommarlovet.

Det finns så mycket att göra ändå! Ta med lite fika och några kompisar och besök en park eller en skog. Cykla till en strand och bada när vädret tillåter. Gå på museum. En del kostar pengar, men på många ställen finns museer med fri entré. I Göteborg kostar ett museibesök 40 kronor, men då gäller inträdet för fem museer i ett helt år! Mölndals museum kostar inget alls.

Med en spårvagnsbiljett kan du åka ända ut på öarna i skärgården. Upplev! Var nyfiken! Använd fantasin! Lär dig saker! Då blir livet aldrig tråkigt.

En annan bra sak som man kan göra och som är alldeles gratis är att besöka ett bibliotek och låna böcker. Eller låna en e-bok varifrån som helst. Den kan du läsa i mobilen eller på en surfplatta. Om du inte har möjlighet att resa i verkligheten, kan du nämligen göra det i böckernas värld! Där får du uppleva spänning utan att försätta dig själv i fara. Du får uppleva kärlek utan att själv vara förälskad. Kanske vill du lösa brott eller åka skidor och lära dig mer om någon sport?  I böckernas värld är allt möjligt.

Ord … Du kan använda dem som du vill, leka med dem, ha roligt med dem, eller förmedla dina känslor med dem. Ord berikar ditt språk och ger respekt. Alla böcker är fulla av dem och genom att läsa mycket lär du dig massor av nya. Jag stöter fortfarande ofta på nya ord. Man kan nämligen lära sig hur många som helst utan att bli fullärd!

Ha en skön sommar! Njut av solen och värmen. Gråt inte om det regnar. I boken du läser skiner kanske solen!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: