Spänning och feelgood!

IMG_7705

Foto: Sanna Hellberg

Louise Halvardsson är en de mest intressanta personer jag känner. Hon ser både taggig och snäll ut på en och samma gång. Rosa hår, sidecut, svarta kläder. Dessutom älskar hon att stå på scen och agera. När hon öppnar munnen är hon inte ett dugg taggig, utan bara snäll. Och intelligent. Och fantastiskt trevlig. Hon har skrivit en prisbelönt ungdomsroman och håller även på med poetry slam (kärt barn har många namn, se nedan). Här kommer några frågor till Louise:

Du debuterade med en roman som fick Författarförbundets debutantpris Slangbellan. Den underbara titeln är Punkindustriell hårdrockare med attityd. Men vad handlar boken egentligen om?

Den handlar om att överleva gymnasiet. Att förutom alla prov och läxor behöva tänka på fenomen som alkohol, sex och förhållanden. Att vilja passa in men samtidigt sticka ut och våga gå sin egen väg. Titeln är en parodi på att vi försöker sätta in varandra i fack hela tiden. En del människor blir förvirrade om du gillar flera olika musikstilar eller umgås med olika slags människor.

Amanda, som är huvudperson i boken, experimenterar med sprit, sex, hårfärg och musikstil. Jag vet att du själv har ovanlig hårfärg. Är Amanda lik dig själv?

Jo, Amanda är väl ett slags alter ego från skoltiden, men ändå en fiktiv person. Hon oroar sig för en massa strunt som hårväxt och finnar precis som jag gjorde. Kanske är hon något mer av en wannabe än vad jag var. Jag försökte inte göra Amanda till en bra förebild utan bara visa hur verkligheten kan se ut. Tyvärr är många ungdomar (och vuxna) väldigt upptagna av yta. Subkulturer som punk och hårdrock är ofta en protest mot samhället, men samtidigt kan det vara väldigt likriktad inom de grupperna. Att det gäller att ha rätt slags alternativa kläder till exempel.

Du är aktuell med en bok som heter Swenglish – a journey through everyday life. Berätta mer!

Den handlar om min så kallade 30-årskris då jag reste runt i 30 veckor och bodde hos 30 olika personer (hälften i Sverige, hälften i England) och ställde 30 frågor till varje person om alltifrån kulturell tillhörighet till favoritmat. Tanken var att de här personerna skulle hjälpa mig att hitta nya drömmar och att jag skulle bestämma mig för om jag ville bo i England eller Sverige. Samtidigt blev det en mycket ovetenskaplig studie av människors vardag i två olika länder. Boken innehåller inte helt oväntat 30 kapitel och varje kapitel blir också ett porträtt av personen jag bodde hos den veckan.

Finns boken bara på engelska?

Den kommer ut på svenska i början av december. Med titeln Svenglish – en 30-årings resa på 30 veckor genom 30 människors vardag. Räkna med en release-fest i Göteborg. Då kommer även dokumentärfilmen Swenglish – a journey of self discovery visas. En filmare i Brighton följde mig under projektet och var även i Sverige och intervjuade några av deltagarna.

Du är också poet och gör bland annat författarbesök på skolor och lär eleverna att skriva och framför allt framföra poesi. Berätta kortfattat om hur ett författarbesök i skolan går till!

Jag har sysslat med scenpoesi eller estradpoesi i över 10 år. Jag försöker avdramatisera begreppet poesi och göra något lustfyllt och roligt av det. Men det är inget som hindrar allvarliga ämnen som döden och mobbing att komma fram. Jag brukar framföra mina egna dikter och ge exempel på annan aktuell poesi. Sedan får eleverna göra övningar både som grupp och ensamma. Ofta behövs någon slags ingång som att börja varje rad med samma ord eller upprepa en strof här och där. Det viktiga är inte att stava rätt eller använda ett så kallat poetiskt språk. Jag uppmuntrar eleverna att läsa högt för att ”höra” vad som känns rätt.

Då håller jag tummarna för att jag blir bjuden till releasefesten!

Vill du veta mer om Louise Halvardsson? Besök hennes hemsida här!

Eller klicka på hennes böcker nedan om du vill läsa mer eller köpa dem.

swenglish  punk_omslag

Annons

Kommentarer till: "Intervju med Louise Halvardsson – författare och estradpoet" (1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: