Spänning och feelgood!

Ann-Charlotte_Ekensten_low

Många tror att det är enkelt att skriva lättlästa böcker. Så är det inte. Jag har själv gjort ett par försök och det är nog bland det svåraste jag gjort. En som nästan är expert på lättläst är mysiga och trevliga författaren Ann-Charlotte Ekensten. Jag har ställt några frågor till henne:

Du har skrivit en hel serie böcker om en pojke som heter Tage. Vem är Tage och hur gick det till när han ”föddes”?

Tage är en snäll och finurlig kille som brukar campa med sin familj. Och på en camping kan nästan vad som helst hända! Böckerna om Tage på camping innehåller spännande vardagsäventyr som exempelvis minigolftävlingar och fisketurer.

Idén till Tage föddes på en skrivarkurs. Jag fick rådet ”gräv där du står” och vi står ofta med familjens husvagn på olika campingplatser. Att min son då höll på att lära sig läsa bidrog till att det blev böcker för nybörjarläsare 6-9 år.

Du är aktuell med två böcker i en serie för unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Varför behövs det särskilda böcker för denna grupp?

Det här är läsare som ofta har olika språkutmaningar. Jag tycker inte att någon ungdom eller vuxen ska vara hänvisad till barnböcker på grund av språk eller andra utmaningar. Sedan får naturligtvis alla läsa vad de vill och mina böcker kommer att vara för lätta för en del och för svåra för andra. Men det som betyder mest är att det finns olika alternativ.

Kommer du att fortsätta att skriva just lättlästa böcker?

Jag gillar att skriva på lättläst och kommer fortsätta med det. Jag triggas av utmaningen och vet att böckerna behövs. Men jag funderar även på ett annat längre projekt.

Vad ska man tänka på om man själv vill skriva lättläst?

Språket såklart, enkla ord och korta meningar. Men den största utmaningen är att få berättelsen att ”lyfta” på få ord. Du måste fånga en motvillig läsare snabbt, annars lägger han eller hon ifrån sig boken.

Vad skriver du just nu?

Mitt ospännande svar är att jag är mellan manus. Däremot pågår redigeringsarbetet med tre böcker som ska komma ut januari 2016.

Läs mer om Ann-Charlotte Ekensten på hennes hemsida!

Klicka på böckerna nedan för att läsa mer eller beställa!

tage-pa-camping-fisketuren  nyarsfesten  egen-nyckel

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: