Spänning och feelgood!

Jessica Lindholm

Jessica Lindholm känner nog de flesta igen. Eller åtminstone hennes namn. Det står på omslaget på en hel massa barnböcker. Jessica är nämligen väletablerad som barnboksillustratör. Däremot är hon kanske inte lika känd som författare, men hon är faktiskt aktuell med en bok som hon både skrivit och illustrerat. Jag har ställt några frågor till Jessica:

 Du är illustratör, men kan numera även titulera dig författare till boken Alice McMallis, som fått mycket fina recensioner. Berätta om din bok och hur du fick idén till den!

Boken handlar om nioåriga Alice som bor bredvid en gammal kyrkogård. Hon är en speciell tjej som gillar skräck och läskiga saker och önskar inget hellre än att få träffa ett spöke. Det får hon inte, däremot blir hon vän med zombien Zacke. En vänskap som inte alltid är så enkel, hon får en rad frågor att lösa och en del problem på halsen. Zacke biter tex den sure grannen i benet och kanske är det så att även grannen blir en zombie, något som skulle leda till katastrof. Alice måste därför ut på zombiejakt.

Idén kom efter att jag sett en riktigt dålig zombiefilm; 28 veckor senare, (uppföljare till 28 dagar senare som för övrigt var mycket bra) och drömde sen mardrömmar om zombies. Ovanligt för mig med mardrömmar och tänkte därför att zombies är allt riktigt ruggiga typer. Och då kom jag att fundera på om man kunde skriva en barnbok om som zombies? Givetvis kan man det och så funderade jag vidare på om man kan vara vän med en zombie och där nånstans, med dom tankarna, föddes Alice och Zacke.

Alice McMallis verkar mycket kuslig. Gillar du själv att läsa kusliga böcker?

När jag var yngre gjorde jag det, inte så mycket nu.

Det jag slås av när jag tittar på böckerna som du illustrerat är hur många olika stilar du har! Hur tänker du om det? Är det inte svårare att bli igenkänd då?

Mycket intressant fråga som jag haft anledning att ställa mig själv. Det kan mycket väl vara så att det är svårare att bli igenkänd om man har en spretig portfölj, men jag vill göra många typer av bilder, jag vill utvecklas, inte begränsa mig till en stil. Jag har stor bredd och ser det som en styrka istället. Tanken på att sitta och göra samma typ av illustration resten av livet får mig att tappa lusten totalt och då spelar det ingen roll om jag blir igenkänd eller ej.

Kommer du att skriva fler egna böcker framöver?

Det hoppas jag. Har färdigt manus ute hos förlag och väntar på svar. Jag har skrivit parallellt med mitt illustrerande under alla år, men inte riktigt låtit skrivandet ta plats eller tid då det alltid finns en deadline som väntar. Min plan är att försöka få mer balans mellan uppdrag och egna verk.

Vad har du på gång just nu?

Jag medverkar i tre boksläpp i höst. I september kom Linda Palm och min Svea målar och inom kort kommer Kråke & Gustav, av Marie Rydell och Kom alla djur, uppföljaren till Kristina Murray Brolins och min tvåspråkiga Bort alla spöken. Ska ut på några författarbesök och så ska jag ha målarkurs för ensamkommande flyktingbarn.

Just nu håller jag på med mitt bidrag till Galleri Hovas (se nedan) decemberutställning på temat ”Till livet” samtidigt som jag skriver på fortsättningen till Alice McMallis pojken på kyrkogården, samt några andra idéer jag har påbörjat. Vid sidan av detta har jag återkommande illustrationsuppdrag åt Året Runt.

Jag driver tillsammans med 8 andra konstnärer/konsthantverkare Galleri Hova, ett galleri med butik där vi visar och säljer våra alster samt har gästutställare varje månad. I oktober är vi extra stolta över att kunna presentera Heba Al-Akkad, en kvinnlig konstnär från Syrien.

Läs mer om Jessica Lindholm på hennes hemsida!

Klicka på böckerna nedan för att veta mer om boken som Jessica skrivit och illustrerat samt några av böckerna som Jessica har illustrerat!

alice-mcmallis-pojken-pa-kyrkogarden  vilma-och-spokhuset  bort-alla-spoken-ayyatoha-alashbah-ebtaedi  zippen-malar-musik

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: