Spänning och feelgood!

13077122_10207972809749834_268645537_n

Hemma igen efter tre dagars författarbesök på Orust och jag måste få dela med mig av ett mycket bra upplägg. Jag har besökt samtliga skolor på Orust och haft författarbesök i klass 4 (några treor och femmor har också fått besök). En timme per klass är ju inte så mycket, men det fina är att på Världsbokdagen nu på lördag är jag inbokad på Svanesunds bibliotek och kommer att ha deckarskola för de mest intresserade eleverna. Ett smart upplägg, tycker jag! Det varierar ju mycket vem som bokar in till författarbesök. Vissa kommuner har en samordnad insats, där exempelvis alla eleverna i en årskurs får besök av en författare. I andra kommuner är det skolorna själva som får boka sina författarbesök. Båda varianterna har sina för- och nackdelar. När det hela är samordnat blir det rättvist. Alla eleverna i en viss årskurs får besök. Dessutom blir detta upplägg oftast billigare för kommunerna. De ska ju betala resa och eventuellt övernattning för författaren och om man kan få med alla kommunens skolor i en bokning blir det helt enkelt billigare. Som författare tycker jag också bäst om detta upplägg, eftersom det sparar tid. Den enda nackdelen är om någon lärare inte är så intresserad, så det hänger lite på att systemet arbetas in och att den kultursamordnare som bokar är tydlig med informationen.

Också det andra fallet, när skolorna eller lärarna själva bokar, har sina fördelar. Då har ju lärarna möjlighet att boka just den författare de önskar. Samtidigt blir systemet orättvist mot eleverna. En del lärare ser alltid till att få författarbesök, medan andra inte orkar/hinner engagera sig i bokningen och allt vad det innebär. Det blir också dyrt om författaren ska åka långt till en plats och kanske övernatta för att göra ett eller några få författarbesök.

Vissa kommuner och skolor anlitar samma författare år efter år, andra väljer olika varje år. Även detta har sina för- och nackdelar. Fördelen med att välja samma är förstås att det blir rättvist för eleverna på en och samma skola. Skolorna kan också välja den författare de tycker fungerar bra.

Fördelen med att välja olika författare varje år är att lärarna också får tips, idéer och inspiration.

Jag har varit på många bra och välarrangerade författarbesök, men lyfter fram det på Orust som ett av dem. Samtliga klasser hade läst en av mina böcker. De flesta klasser hade också förberett frågor. Alla skolor i kommunen har fått besök. Dessutom tyckte jag om upplägget med en timme per klass och deckarskola på biblioteket i stället för författarbesök med deckarskola på två minst timmar per klass.

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: