Spänning och feelgood!

2

Erika Dobbertin bor bara några kilometer från mig. Ändå hade vi ingen kontakt innan förlaget parade ihop oss när den första Supernova-boken skulle ges ut. Hos Erika fann jag en duktig illustratör, men också en god vän. Tyvärr hade hon bara möjlighet att illustrera två Supernova-böcker. Som tur var hittade vi en annan fantastisk illustratör som ni får veta mer om så småningom. Men här kommer alltså några frågor till Erika Dobbertin:

Berätta kortfattat om några av de böcker du har illustrerat.

2012 började jag min bana som barnboksillustratör. Via forum på nätet fick jag kontakt med barnboksförfattare, däribland Minna Paananen. Tillsammans med henne har jag gjort böckerna Mosters nya hjärta, Bortom himlen – om alla dem vi saknar och Stjärnfamiljer. Dessa böcker tar upp känsliga ämnen som organdonation, att förlora någon nära samt hur vi idag lever tillsammans långt från vår traditionella syn på kärnfamiljen.

Via förlaget Idus kom jag och Åsa i kontakt med varandra och tillsammans med henne har jag fått göra bilderna till de två första böckerna i serien om Supernova.

mosters nya hjärta

Ur boken Mosters nya hjärta

Du arbetar inte bara som barnboksillustratör. Vad gör du mer?

Utöver illustrerandet arbetar jag dagligdags på läkemedelsföretaget AstraZeneca. Det är en mycket spännande och intressant plats att jobba på, med varierande arbetsuppgifter i forskningsmiljö. Att ha detta jobb i kombination med min kreativa sysselsättning är jättekul.

Var hämtar du inspiration?

En promenad i skogen eller på stan kan ge lika mycket inspiration till nya bilder som att sitta och bläddra i en tidning eller andra illustratörers böcker. Viktigt är att alltid ha anteckningsblock för de ideér som poppar upp.

När jag sitter med manus googlar jag ofta på ämnet i boken, det kan vara miljön historien utspelar sig i eller situationer som uppkommer. Att brainstorma sina idéer är också ett sätt att hämta inspiration.

i holgerssons kök

Märta och Nova i Holgerssons kök

Hur tänkte du när du gestaltade karaktärerna i böckerna om Supernova?

Vad det gäller Supernova kom huvudkaraktärerna till mig ganska så snabbt, både Supernova och Märta. Åsa skriver mycket inlevelsefullt och med mycket detaljer vilket ger inspiration och många idéer. Supernova är en så tuff, modig och härlig tjej som många nog vill ha som kompis och hennes egenskaper var lätta att anamma med pennan tyckte jag

Elvira

Kändes det svårt att lämna över Supernova-böckerna till en annan illustratör?

Det gjorde det faktiskt. Av olika anledningar som sker i livet blev jag tvungen att bryta detta uppdrag och det är klart att när man skapat dessa karaktärer som Supernova, Märta och Holgersson som jag tycker om så mycket så var det självklart sorgligt men tycker att karaktärerna har tagits om hand kärleksfullt av Katarina Dahlquist.

supernova-detaljbild

Vad kommer du att syssla med om fem år?

Jag hoppas att jag om fem år inte har åldrats en sekund men att jag sysselsätter mig på samma vis som nu. Fler uppdrag inom illustration samt barnboksuppdrag är välkommet!

attraktionskraft - 1

Vill du veta mer om Erika Dobbertin? Besök hennes hemsida här! Klicka på böckerna nedan om du vill läsa mer om dem eller beställa.

bokens omslag Mosters nya hjärta      Supernova, högupplöst      omslag-supernova-och-professorn

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: