Spänning och feelgood!

SONY DSC

Katarina Dahlquist är en begåvad person med många intressen. När jag plötsligt stod utan illustratör efter två böcker i en serie, blev valet lätt. Katarina fick ta över karaktärerna och illustrerade den tredje Supernova-boken, Supernova – Snöskottningen och en ovanligt pratglad dam. Hon kommer även att illustrera den fjärde Supernovaboken, som kommer ut senare i år.

Du verkar ha en hel del saker på gång. Vad gör du just nu?

Just nu illustrerar jag fyra barnböcker och har tre till på gång, jag färdigställer en porträttbeställning, samtidigt som jag sätter i ordning övningar och spelar in instruktionsfilmer för fullt för min kreativa akvarell-, tecknings- och illustrationskurs ”Hitta ditt kreativa du” som startar i vår.

Dessutom designar jag logotyper till två olika företag, och arbetar med en maskotkaraktär för en skidanläggning. Utöver det målar jag inbjudningskort till ett bröllop, målar karaktärer till påskkort och håller på att inleda samarbeten med olika inköpare av mina prints, samt ska designa en egen klädkollektion med mina illustrationer.

Jag har också några andra hemliga jobb på gång … så det är väldigt mycket just nu. Men allt är otroligt roligt, så det ger energi!

Arbetar du på heltid som konstnär och illustratör? Har du haft andra jobb?

Ja, jag arbetar på heltid som illustratör och konstnär, och har gjort så i ungefär 10 år. Jag arbetar vid sidan om det även som grafisk formgivare, skribent och lektör. Innan dess, när jag startade upp mitt företag, arbetade jag parallellt med mitt egna företag som bl.a. datorsäljare.

SONY DSC

Du har illustrerat ett stort antal barnböcker i många olika stilar. Har du någon favorit?

Ja, den bok jag arbetar med för tillfället … Så är det alltid! Jag gillar oftast det jag gör just nu mest … Men ser jag tillbaka på allt jag gjort så är alla mina favoriter, för alla representerar olika delar av mitt liv, och livshändelser. Ser jag en bild kan jag berätta exakt hur jag kände mig just då, vilken dag jag gjorde den och vilka känslor jag präntat in i bilden … Mina böcker är som fingeravtryck, eller dagböcker – fast med berättelsen invävd i bilderna.

Hur kändes det att ta över ”färdiga” karaktärer som du fick göra med mina Supernova-böcker?

Jag gillar karaktärerna i Supernova jättemycket! Det är självklart roligast att få komma på och designa egna karaktärer från grunden, men jag tycker ändå att jag har gjort Supernova och Märta lite till mina egna … Min sambo säger att man kan känna igen mina bilder oavsett om jag ritat av något, man sätter alltid sin egen prägel på allt man gör.

Vad har du för utbildning?

Direkt efter gymnasiet ville jag arbeta med matematik, bli matematikprofessor eller liknande, för jag älskade det. Så jag läste en massa olika matematikkurser med Analys i flera variabler och Differential- och Integralkalkyl på Mälardalens Högskola, och la även till några kurser i kemi, miljö och dataprogrammering.

Jag har även alltid älskat medicin och efter ett tag insåg jag att jag hellre ville bli läkare eller forskare, så jag läste Biomedicin vid Karolinska Institutet, sjukgymnastik och fysioterapi vid Lunds Universitet och har en Master of Arts-examen från Lunds Universitet där jag gick Lunds Universitets Författarskola. Och det var efter Författarskolan som jag började arbeta som illustratör, och på den vägen är det.

Utöver det har jag gått en rad olika design- och datorkurser.Deer hel bild liten

Du håller även illustrationskurser. Berätta mer!

Ja, jag älskar ju det jag gör, och tänkte att jag vill dela med mig av det. Jag vill att fler ska våga ge sig in i det som många tycker är lite skrämmande. För många tror inte att de kan teckna och måla, eller är tillräckligt duktiga. Men ALLA har vi en kreativ kärna inom oss, vi måste bara hitta den och plocka fram den, och det är det jag hade tänkt att hjälpa till med i mina kreativa kurser. Att inspirera och väcka kreativiteten. Min första kurs heter just det Hitta ditt kreativa du, och där går vi igenom akvarellmålning, blyertsteckning, tusch och illustration, och vi experimenterar och leker med olika material, tekniker och uttryck. Kursen är webb-baserad online och består av videofilmer, instruktionsfilmer, demonstrationer, övningar och handledningshäften. Dessutom har jag en sluten facebookgrupp enbart för kursmedlemmar där vi diskuterar och ger tips och råd. Man kan gå kursen i den takt man vill och hoppa på när man vill, 4 april lägger jag ut de första lektionerna, så just nu håller jag på att slutföra dem här. det ska bli otroligt roligt och spännande att se hur de tas emot av mina kursdeltagare! En riktig utmaning, som jag hoppas kommer gå hem, och framför allt – jag hoppas att alla som går kursen kommer att sprudla av kreativitet och inspiration hela året! Det är min förhoppning!

Vad är det bästa respektive sämsta med ditt jobb?

Det finns bara bra saker… och det allra bästa är att jag arbetar med det jag älskar mest! Och att jag har en möjlighet att uttrycka mig med mina bilder, få en röst i samhället och påverka. Både vad gäller miljön, personlig utveckling och det normbrytande. Jag älskar att kunna påverka, motivera och stärka andra med mina bilder, illustrationer och böcker. Framför allt barn. När barn blir berörda eller känner igen sig. När jag får chansen att t.ex. illustrera böcker om regnbågsfamiljer, där killar kan ha klänning, där barn är superhjältar (för att de är just sig själva) och göra tavlor där barn har cochlearimplantat (ett hörhjälpmedel) … Få visa barn att det är ok, att de är unika och fantastiska precis så som de är, och att de inte är ensamma. Kan jag påverka ett enda barn där, då känner jag att – det är värt allt!

Barn Svisch med ram

Tur för mig att Katarina aldrig blev matematikprofessor eller läkare, för jag är otroligt nöjd med hennes arbete! Vill du veta mer? Klicka på bilden nedan så kommer du till hennes hemsida

film logotyp

eller klicka på bilderna nedan för att se några av böckerna hon har illustrerat!

Omslag svittrornas marke

 

omslag_syster_varg

 

omslag angel i min ryggsack

 

Cax bild Kalle med klanning 978-91-7577-285-1
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: