Spänning och feelgood!

10 misstag vi gör

Nej, det här ska inte handla om mina misstag som författare, även om jag har gjort en hel del sådana (minst tio). Det ska handla om boken 10 misstag författare gör av Kristina Svensson, Kim Kimselius och Lennart Guldbrandsson.

Innan min första bok kom ut läste jag ett flertal skrivhandböcker. Tyvärr hinner jag inte göra det lika ofta längre. Men ibland. För mig fungerar de mest och bäst som inspiration, även om jag fortfarande hittar matnyttiga tips i dem. Så även i denna bok. Författartrion har en lång erfarenhet av att skriva, ge ut böcker och hjälpa andra i deras bokutgivning. I 10 misstag författare gör delar de med sig av sina personliga tips både vad gäller själva skrivandet, produktionen och marknadsföringen.

Boken passar för den som är ganska ny i sitt skrivande men kanske hunnit skicka något manus till förlag. Vissa av misstagen är de flesta säkert redan fullt medvetna om, men måste ändå kämpa hårt med. Exempelvis ”är rädd för kritik”. Å ena sidan vill man ju få hjälp att förbättra sitt manus, å andra sidan är det så förbenat svårt att inte få taggarna utåt när någon kommer med negativa påpekanden om ens bebis. Ett annat sådant misstag är att slösa tid på facebookdiskussioner som aldrig leder någon vart. Självklart dumt, men svårt att låta bli.

Många andra misstag i boken utgör bra och tänkvärda tips om exempelvis berättarstrukturen, karaktärerna och redigeringsarbetet.

Författartrion hade ett seminarium om innehållet i boken under bokmässan i höstas (2016), men tyvärr hann jag inte gå på det. Däremot har jag träffat var och en av föfattarna i andra sammanhang. Alla tre är vana föreläsare som gillar att bjussa på sig själva, vilket även märks i boken som är personligt skriven. Jag gillar verkligen att man kan se vem som ger vilket ”misstag” eller tips. Författarna har ju lite olika bakgrund, Kim har skrivit över 40 böcker, de flesta utgivna på eget förlag, Kristina skriver också, framför allt resehandböcker, men coachar även andra i bokutgivning. Lennart är författare, lektör och spökskrivare.

Många av tipsen i boken vänder sig framför allt till egenutgivare, något som blivit allt vanligare i skrivhandböcker.

Tre av mina favoritmisstag från boken, vilka jag verkligen ska ta till mig:

 1. Sätter inte upp deadlines. (Jag är bra på arbetstider, men inte deadlines.)
 2. Skriver det du tror förlag vill ha. (Den tanken har jag haft någon gång …)
 3. Ger läsaren en jaha-upplevelse i stället för en ahaupplevelse, alltså behandlar läsarna som idioter. (Jag tror i och för sig inte att jag gör det, men det är så viktigt att jag har med det ändå.)

Nu gäller det bara att lära av alla misstag!

Köp 10 misstag författare gör här:

adlibris

bokus

Annons

Kommentarer till: "10 misstag vi gör" (6)

 1. En hel bok för ynka tio tips??? Titeln låter som ett blogginlägg på 500 ord. Är det verkligen värt att köpa boken när man kan googla fram flera hundra olika författartips?

  • Bokens titel är en aning missvisande, för det finns betydligt fler än tio tips (eller ”misstag”) i den, David. Boken är på 200 sidor och består av 15 kapitel. Om du tycker att det är värt att köpa boken kan inte jag avgöra. Jag köpte den själv på bokmässan och är nöjd med mitt köp. Jag gillar att ”läsa med pennan” och har kryssat för de avsnitt jag vill läsa igen. Överhuvudtaget tycker jag bättre om att läsa skrivhandböcker än att googla tips på nätet. Men om du inte vill köpa kan du ju låna den på bibblan.

 2. kimmkimselius sa:

  Tack för din fina recension av boken.
  Kram Kim 🙂

 3. Tack för fina tips, Kim!

 4. Roligt att läsa vilka misstag som var dina favoriter Åsa. Finessen med att vi tre har så olika erfarenheter är att det blir blandning på tipsen.

  • Ja, och det gillade jag, att ni gav olika tips/misstag och att man såg vem som skrev vad. Det fanns många bra tips i boken. Själv är jag inte så intresserad av egenutgivning, men det finns det många andra som är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: