Spänning och feelgood!

Hur blir man författare?

10253326_10202809230023568_1542049402_n

Kan man lära sig att bli författare?

Internet och bokhandeln svämmar över av böcker och tips om hur man blir bättre på att skriva. Det finns recept på hur man skriver en bestseller, tips på hur man fångar läsaren och idéer om hur man marknadsför sin bok.

Fungerar det?

Svaret är både ja och nej.

Om det hade gått att följa några råd för att skriva en bestseller, skulle naturligtvis massor av människor ha gjort det. Sanningen är att det är extremt svårt att överhuvudtaget få en bok utgiven på ett förlag och att de flesta debutanter som ges ut inte säljer särskilt bra.

Det finns naturligtvis undantag. Jonas Jonassons Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är ett. Ändå refuserades Jonassons manus av ett antal förlag innan Piratförlaget tackade ja till utgivning. Bland barnboksförfattare har vi ju bland annat J.K Rowling, som gjorde succé med Harry Potter-böckerna, men först efter att manuset refuserats av tolv förlag.

Det är många som drömmer om att komma igenom förlagets nålsöga. Alla kommer inte att lyckas, men det där med att författare har någon sorts medfödd talang är inte sant.

Ingen som föds kan skriva. Alla måste lära sig. Vissa har lättare än andra för att uttrycka sig i skrift, men ofta ligger det många timmars arbete bakom en författares debutbok. Då menar jag inte bara arbetet bakom själva manuset.

Min egen bakgrund är denna:

Jag lärde mig läsa väldigt tidigt. Jag var bara fyra år när jag en dag satt och läste rubrikerna i dagens tidning. Mamma satte en bok i händerna på mig och jodå, jag kunde läsa. Det hade min syster lärt mig när vi lekte skola.

Men redan innan jag lärde mig läsa hade mina föräldrar läst massor av böcker för mig. Så har det fortsatt. Böcker har alltid varit en stor del av mitt liv.

Samtidigt som jag lärde mig läsa började jag också skriva. Jag tillverkade små inhäftade bilderböcker. Senare skrev jag ett helt manus på maskin och skickade till ett förlag när jag var runt tolv år. Det kom tillbaka med ett snällt följebrev med en del tips.

När jag växte upp kom det en massa emellan och jag skrev mest för mig själv och byrålådan. Däremot fortsatte jag att läsa, pluggade språk och litteratur på universitetet och tog ett par skrivkurser. Ytterligare ett manus skickades till förlag, men kom tillbaka och jag tänkte att jag inte var bra nog. Senare insåg jag att följebreven jag fått faktiskt visade att manuset var riktigt bra!

Jag utbildade mig till översättare. Ännu mer skrivande! Nu började jag också läsa en hel del böcker om att skriva och så småningom kom min första barnbok, Snögubbens hemlighet. Men det är en annan historia.

Några enkla tips om du vill bli bättre på att skriva:

 1. Läs mycket!
 2. Skriv mycket!
 3. Be någon läsa det du skrivit och tala om vad du behöver förbättra. Bli inte ledsen av kritiken utan försök ta till dig av den!
 4. Gå gärna en skrivkurs.
 5. Läs böcker om att skriva.

Fler tips finns här.

Som jag nämnde har jag läst en hel del böcker om att skriva. Framöver kommer jag då att då att tipsa om just sådana böcker.

Den första är skriven av en annan författare som har skrivit i hela sitt liv. När hennes första historiska ungdomsbok kom, såldes den i 11 000 exemplar redan första veckan! Kan du gissa vem författaren är? Läs boktipset här

Annons

Kommentarer till: "Hur blir man författare?" (6)

 1. Hej Åsa! Nu hittade jag din fina blogg! Vad kul, jag kommer tillbaka 🙂

 2. kimmkimselius sa:

  Jättefin! Gillar speciellt rubriken ”Böcker om att skriva” 😉
  Kram Kim

 3. Jag har en hel hög här hemma. Många lästa men vissa ännu olästa. Fast jag tar gärna emot fler tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: