Spänning och feelgood!

Lillemor

Kan en farmor bli författare? Naturligtvis! Åtminstone om man som Lille-Mor Arnäs har tränat på att skriva i hela sitt liv. Lille-Mor är bosatt i Fjärås, precis som barnen i hennes böcker. Jag har ställt några frågor till henne:

Du har tidigare jobbat som lärare. Har du haft nytta av det när du skrev dina böcker? Hur då?

Ja, det har jag. Min utbildning gör att jag känner mig helt trygg i min språkanvändning och kan ta ut svängarna utan att tubba på kvalitén. Dessutom har jag med en hel del pedagogiska inslag i böckerna – jag vill ju att barnen ska få fundera lite och kanske lära sig något på läsresan. En gång pedagog, alltid pedagog

Hur kom du på att du skulle bli författare?

Jag har skrivit hela livet – dagböcker, noveller, berättelser och så vidare – så när möjligheten öppnade sig med Idus och jag samtidigt blev pensionär var det bara att slå till!

Miljöerna i dina böcker finns på riktigt. Hur kom du på att böckerna skulle utspela sig just där?

Detta är ganska märkligt. År 2010 gick jag på en av de vanliga promenaderna med hunden och plötsligt går han in genom en öppning i en mur. Där ligger en stenformation (ganska stor) med sex bänkar, ett bord och en bautasten. Där gick jag igång och Häxringen föddes. Det konstiga är att jag bott i Fjärås i åratal och förmodligen passerat stenringen ett otal gånger utan att ha sett den. Den har ju faktiskt legat där sedan början av 90-talet! I mina böcker flyttas ringen upp till Kolerakyrkogården på Fjärås Bräcka och då aktiveras den plötsligt.

Måste man läsa dina böcker i ordning?

Ja, det måste man egentligen. Tvåan är en direkt fortsättning på ettan och trean följer direkt på tvåan. Men – jag har med en rejäl resumé av första boken i prologen till bok nummer två och en kortare i bok tre, vilket gör att det faktiskt går att hoppa över ettan. Handlingen i de tre böckerna spänner över drygt tre månader under en hösttermin.

Kommer det fler böcker i serien om Fyrklövern?

Man ska aldrig säga aldrig men jag har avslutat just detta äventyr med bok tre. Men – som sagt – jag har lämnat en dörr på glänt i slutet …

Vad gör du för att nå ut med dina böcker till läsarna?

Jag besöker skolor och bibliotek, blir inbjuden att berätta om böckerna och har varit på intervjuer. Styrkan i böckerna är just att de är lokala och miljöerna finns, vilket lockar Kungsbackabarnen. För att nå utanför min kommun har jag en hemsida och en FB-sida där jag kan få kontakt med läsare längre bort.

Du var inte alldeles ung när du debuterade som författare. Vad vill du säga till andra som är i din sits?

Jag känner mig också som lite av en ambassadör för äldre som börjar skriva – det är aldrig för sent, inte ens för en farmor som skriver fantasy för barn! Och – detta är viktigt – utan mina två sonsöner hade jag nog inte kommit på tanken att skriva för barn.

Vill du veta mer om Lille-Mor? Besök hennes hemsida!

Klicka på böckerna nedan om du vill veta mer om Fyrklöver-serien eller beställa!

fyrklovern-och-haxringens-hemlighet  fyrklovern-och-silverelixiret  fyrklovern-och-den-magiska-boken

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: