Spänning och feelgood!

Linda Palm

När jag först stötte på det som skulle bli mitt eget förlag, nämligen Idus, på bokmässan år 2012, visste inte så mycket om det. Däremot kände jag genast igen en av böckerna i montern. Det var Spargrisen, Linda Palms första bok på just Idus förlag. Däremot hade Linda redan gett ut böcker på andra förlag.

Jag läste någonstans att du gett ut 40 böcker. Stämmer det? Hur har du hunnit med så många? För du arbetar väl med annat också?

Det stämmer, i höst räknar jag med närmare 45 utgivna titlar. Jag skriver ju för olika förlag, även läromedel i olika format. Men också inspirationsmaterial till pedagoger. Läromedelsförlag vill gärna ha en större form av förpackning för att bilda en helhet inom ett ämne, ett koncept. Därav har det varit nödvändigt att skriva exempelvis fem eller tio titlar till en serie på samma gång. Att arbeta med tio titlar parallellt är dock inget jag rekommenderar. Vi pratar månader och år av hårt arbete.

Den första boken gavs ut 2004. Det var en tipsbok för pedagoger jag skrev tillsammans med Marie Rydell, huvudförfattare till de flesta barnböckerna om Kråke.

År 2010 föddes vår dotter Svea. Jag bestämde, redan då att jag ville satsa på det här med böcker och veckan efter startade jag mitt företag Linda Palm Creative. År 2011 gavs min första barnbok ut på förlaget B. Wahlströms. På bokmässan i september finns cirka tio nya titlar sedan förra årets mässa.

Jag har haft en fast tjänst som förskollärare under 17 år. Nu har jag så många projekt igång samtidigt att det inte fungerar med en förskollärartjänst utöver författarskapet och fyra egna barn. Jag tog efter mycket vånda, steget att säga upp mig. Så från och med denna vecka arbetar jag fullt ut enbart med mitt författarskap.

Varför just barnböcker?

Jag vet att böcker är ett bra sätt att inspirera till vidare tankar och samtal och det finns många ämnen jag vill lyfta. För mig är barnboken ett viktigt verktyg.

Böcker och högläsning är ju så mycket mer än bara en berättelse. Det kan vara en trygghet, ett sätt att samtala, fantisera, känslofullt och ett lekfullt lärande.

Din senaste bok heter Bästa kalaset. När jag ser den vad den handlar om tänker jag på ett kalas jag hade när jag var barn. Jag hade bjudit alla tjejerna i klassen men bara fyra kom. Jag fyllde nämligen år på sportlovet och nästan alla hade åkt iväg för att åka skidor. Jag minns att vi fyra hade massor av chips, godis och tårta. Är det så för din Majken i din bok också?

Nja, kanske inte riktigt på det sättet. Majken är en tjej som gärna bestämmer, fixar och ordnar. Det råkar senare få konsekvenser kring hennes kalas. Det kommer inga kompisar, fast hon bjudit alla. Inte för att de är bortresta eller kan gå av andra orsaker utan av en anledning där Majken själv är inblandad. Hon kommer att tänka på vad som hänt de senaste dagarna. Som tur är har hon fiffiga kompisar.

De flesta som kikar på omslaget, börjar genast kommentera om något som påminner dem kring egna kalas. ”Jag kommer ihåg när…” På det sättet märker jag att kalas är ett ämne som berör alla. Därför viktigt att prata om det, också med barnen!

Har du något särskilt tema som återkommer i dina böcker?

Jag skulle nog svara ett lekfullt lärande. Det märks nog ganska tydligt att jag är både förälder och pedagog. Värdegrunden är också en viktig bas i mina böcker. Jag, du och vi arbetar för ett vänligare samhälle. Vi börjar hos de yngsta och sedan ska det underhållas. Det här är mitt bidrag till lek och lärande för nutidens barn.

Många böcker handlar om kompis- och vardagsbekymmer och hur vi kan hjälpas åt att ändå skapa ett tryggt klimat. Till och med i serien om busiga Svea finns tanken med att vända den stressiga vardagen som småbarnsförälder till det positiva. Att använda positivt laddade ord. Inte, inte, nej, stopp, fy o.s.v. Små, men för mig viktiga detaljer.

Du håller föreläsningar också? Berätta mer!

Det stämmer. Jag föreläser och har gjort det under några år. Just nu en föreläsning om ”Kreativa sätt – till barns rätt!” Jag utgår från mina kompisböcker och inspirerar till arbetet med värdegrund och barnkonventionen. Att göra det svåra lätt!

Jag har även haft olika läsprojekt. Företag och fackförbund har bokat in mig för inspiration kring högläsning och bokens betydelse.

Jag stortrivs med att föreläsa. Det krävs oerhört mycket förarbete och planering men det ger en stor kick varje gång jag föreläst och jag ser inspirerade människor. Ännu roligare med dem som kommer fram och ger respons!

Vilken av dina böcker måste man köpa till sina barn?

Jag måste få lämna tre tips. Olika målgrupper.

  1. Ålder 0-3 år. En av Sveaböckerna. För jag vet att läser man en, vill man ha fler.

  2. Ålder 3-6 år. Bästa kalaset. En ny viktig bok om ett tema som berör.

  3. Ålder 0-8 år. Tio små kompisböcker samlade i en box. Ett måste i alla hem.

Vill du veta mer om Linda Palm? Besök hennes hemsida!

Läs mer om Lindas böcker eller beställ här!

9789127421974_200_sma-kompissagor-kompisbocker-10-titlar  9789175772288_200_basta-kalaset   9789175771519_200_svea-bygger

Annons

Kommentarer till: "Intervju med Linda Palm – författare" (1)

  1. […] Åsa Öhnell intervjuar barnboksförfattaren Linda Palm […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: