Spänning och feelgood!

Jerker

Min trevlige förlagskollega Jerker Hultén fick författarfondens stipendium efter endast tre utgivna böcker. Jag har ställt några frågor till honom!

Du skriver en kritikerrosad fantasyserie om två barn som heter Vera och Albin. Bland annat har det lyfts fram att du skildrar kvinnor och flickor i berättelserna med aktiva roller. Just könsrollerna är något jag ogillar skarpt i många fantasyberättelser. Hur har du tänkt och varför har du lyckats så bra med detta?

Jag har sedan länge varit engagerad i frågor om jämställdhet och människors lika värde. Som trogen fantasyläsare har jag, precis som du själv, lagt märke till att könsrollerna inom genren ofta är väldigt stereotypa. Därför föll det sig naturligt att lägga lite extra vikt vid detta när jag själv satte mig ned och började skriva på berättelsen om Vera och Albin.

Jag ville skapa en fantasy-serie som skulle locka både flickor och pojkar till läsning och där karaktärer av båda könen skulle ha tillgång till egenskaper som traditionellt tillskrivs såväl det egna könet som det motsatta, precis som jag upplever att det är i verkligheten. Både flickor och pojkar (och kvinnor och män) kan ju vara modiga, driftiga, kloka, eftertänksamma, vårdande, försiktiga, framfusiga, ömsinta eller busiga. För att uppnå det tänkte jag inte på mina karaktärer som flickor, pojkar, kvinnor eller män i första hand, utan som människor som var tvungna att anpassa sig till de situationer de hamnade i. Ibland prövade jag att bara byta kön på en av mina karaktärer rakt av, efter det att jag skrivit in dem färdigt i manuset, vilket fungerade utmärkt.

 Läser du själv mycket fantasy och vilka är dina favoritböcker inom genren?

 Jag är lite av en allätare vad det gäller litteratur, men tonvikten ligger på fantasy. Några av mina favoritförfattare inom genren är JRR Tolkien (Sagan om Ringen-trilogin), Neil Gaiman (Neverwhere, The Graveyard book m. fl), Joe Abercrombie (The First Law-trilogin m fl.), George RR Martin (The Song of Ice and Fire) och JK Rowling (Harry Potter-serien), men listan kan göras mycket längre än så.

Du har nyligen fått stipendium från Författarfonden. Vad innebär det?

Det innebär att jag kan vara ledig från mitt andra jobb och fokusera helt på att skriva böcker ända fram till årsskiftet. Det ska bli fantastiskt roligt att få arbeta heltid som författare ett tag. Det ger mig även möjlighet att ge mig ut på författarbesök i skolor och jag är dessutom inbokad på ett antal föreläsningar i Halland där det är tänkt att jag ska inspirera pappor att läsa mer för sina barn.

Du är aktuell med den tredje boken om Vera och Albin, Kungar & Drottningar. Kommer det fler delar i serien efter den?

Ja, det jag i första hand kommer att arbeta med under hösten är den fjärde (och sista) delen i berättelsen om Vera och Albin.

Vad gör du när du inte skriver böcker?

Utöver mitt författande, mitt arbete som konsult och att jag försöker hålla mig själv i trim med någorlunda regelbundna besök till gymmet lägger jag väldigt stor del av min fritid som ledare i mina barns handbollsförening. Med två lag och sammanlagt omkring 60 spelare som ska träna, spela matcher och åka på turneringar motsvarar det under säsong ungefär en halvtidstjänst. Jag har alltid gillat att idrotta och har själv spelat handboll, även om det var många år sedan nu, men att det blev just handboll för barnen beror på att det var den sport som de själva fastnade för.

Läs mer om Jerker på hans hemsida/blogg!

Klicka på böckerna för att läsa mer om dem eller beställa!

Drakhjärta

Annons

Kommentarer till: "Intervju med Jerker Hultén – författare" (1)

  1. […] mina böcker och mitt författarskap. Ni kan läsa hela intervjun på hennes hemsida som ni hittar här. Där kan ni även läsa mer om Åsa och hennes böcker. Trevlig […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: