Spänning och feelgood!

Pia

Den här veckan blir det en illustratör som intervjuas, nämligen Pia Johansson. Kanske har du ett av hennes verk i din plånbok utan att veta om det. Åtminstone om du bor i Göteborg. Vill du veta vilket? Läs intervjun med Pia så får du veta!

Arbetar du som illustratör på heltid?

Jag har jobbat heltid som illustratör under många år, men på senare tid har jag också kommit att jobba mer och mer med konst- och kulturpedagogiska projekt, alltså workshops och skapande med barn och unga t.ex. i skolor, förskolor eller på bibliotek. Det är väldigt roligt och stimulerande att träffa barn så här t.ex. genom Skapande skola. Att jobba med barn också när man jobbar med att göra bilder för barn.

Vad krävs det för utbildning om man vill jobba som illustratör?

Jag har gått på Hdk (Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg). Därifrån har jag en masterexamen. Innan dess även förberedande konstskolor och på senare år kompletterande kurser och kompetensutvecklig av olika slag. Det är nog ganska vanligt bland illustratörer att det ser ut ungefär så, men det finns inga formella krav på utbildning och man kan också vara autodidakt. För den som är intresserad av att jobba specifikt med bilderboksillustration och berättande bilder kan jag rekommendera två fristående distanskurser vid Hdk. Det är två terminskurser som heter “Bilderböcker för barn” och “Bild och berättande” som jag gått och de är fantastiskt inspirerande och strålande bra!

Du illustrerar inte bara barnböcker utan gör även andra illustratörsuppdrag. Berätta!

Jag har bl.a. gjort bilden på Göteborgs bibliotekskort, det är ju himla roligt att på så sätt vara “i var mans plånbok” och när jag träffar barn i Göteborg som kanske just fått sitt egna lånekort så kan de bli lite imponerade. Det här uppdraget var dessutom ett resultat av en omröstning när en väldig massa barn i åldrarna 5-10 år röstade fram just mitt förslag på hur bibliotekskortet i Göteborg för alla skulle se ut. Det är jag lite stolt över. Annars har jag gjort illustrationer för tidningar och tidskrifter, informations- och reklammaterial, läromedel, gjort serier och… ja, alla möjliga olika sammanhang faktiskt. Men det roligaste är nog ändå böcker.

bibliotekskort

Bibliotekskortet som Pia designat

Jag har sett bilder på superfina kompisfigurer som barn har gjort under författarbesök med dig. Berätta mer!

Tillsammans med min kollega Annie Huldén (illustratör och designer) så har jag en workshop som vi kallar “Kompisfigurer”. Förutom att berätta om vårt roliga jobb – att exempelvis göra bilder till böcker – så skapar vi med barn utifrån ett viktigt ämne: vänskap. Vi har med oss vår Kompisfigur som gärna vill ha kompisar som är både lika och olika. Utifrån en enkel cirkelform (alla lika) gör vi sedan massa olika kompisar.

På en skola i Lerum gjorde vi detta i varenda klass från F-5 och sedan smyckade vi skolans bamba med alla dessa figurer, det blev superhärligt och barnen blev så imponerade av sig själva och vad de gjort tillsammans.

Ps. Jag brukar säga “illustratörsbesök” istället för “författarbesök”

pias kompisar

Fina kompis-bilder

Vad har du på gång i höst?

Jag har skapande med barn inplanerade på flera ställen runt om i västsverige under hösten. Också kan jag passa på att tipsa om en dag för alla som är intresserade av barn- och ungdomsböcker som jag är med och jobbar fram innehållet i. Läs mer om den här!

Läs mer om Pia Johansson på hennes hemsida!

Klicka på bilderna för att läsa mer om böckerna som Pia Johansson har illustrerat eller köpa dem.

Och naturligtvis måste det ju heta illustratörsbesök när man får besök av en illustratör!

micklan-malar  micklan-letar

 

Annons

Kommentarer till: "Intervju med Pia Johansson – illustratör" (1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: