Spänning och feelgood!

11.CR2.p

När mina barn var yngre läste de under en period bara böcker av Pia Hagmar. Det var Klara-böcker för den ena och Dalslandsdeckare för den andra. Tyvärr (eller kanske tur för mig) fanns det inte så många Dalslandsdeckare då – detta var för några år sedan. Och när det inte fanns fler att läsa, ville dottern inte läsa något alls! Det slutade med att jag själv skrev en deckare för barn – Snögubbens hemlighet – som blev min debutbok. Detta var inte mitt första författarförsök, men mitt första lyckade! Jag har alltså Pia Hagmar att tacka för att min författardröm, som jag haft sedan jag själv var barn, äntligen gick i uppfyllelse!

Jag har ställt några frågor till Pia Hagmar:

Jag tror att alla barn vet vem du är. Du har skrivit massor av barnböcker i flera olika genrer och var en av mina barns favoritförfattare när de var yngre. Hur många titlar är du uppe i nu (hösten 2015)?

Ja du, det har hunnit bli en del böcker. Om jag har räknat rätt är det 65 böcker, men jag kan ha glömt några.

Varför skriver du (nästan) bara serier?

För barn har jag enbart skrivit serier hittills. För vuxna gör jag inte det. Det är för att barn/ungdomsböcker är så korta och jag tycker oftast om mina personer så mycket. Genom att skriva flera böcker i samma serie får jag (och läsarna) träffa samma personer flera gånger och framför allt hinner jag då fördjupa personerna och historierna efter hand så att de trots att böckerna är korta en och en finns det plats för utveckling genom att det är en serie.

Vilken typ av böcker läser du själv? 

Jag läser väldigt mycket och allt möjligt. Nästan alltid har jag flera böcker på gång samtidigt så att jag kan läsa i den som passar min sinnesstämning bäst. Jag är dock ganska förtjust i deckare av typen psykologisk thriller.

Dina Dalslandsdeckare är mycket spännande. Är du själv modig i farliga situationer? 

Nej, jag är en riktig fegis. Men i riktigt kriskrisiga situationer så brukar jag konstigt nog hålla mig lugn.

Du skriver en ny serie som heter Pål & Co tillsammans med din son. Det är också en deckare. På vilket sätt skiljer sig serien från Dalslandsdeckarna (förutom att det är andra huvudpersoner förstås!)?

Den utspelar sig i stadsmiljö och är en liten smula allvarligare än Dalslandsdeckarna. Själv tycker jag nog faktiskt bättre om Pål & Co.

Hur många manus skickade du in till förlag innan ditt första blev antaget?

Ingen aning, men det var VÄLDIGT många. Jag skulle tro att jag är en av Sveriges mest refuserade författare. Men så började jag också skicka in manuskript till olika bokförlag redan som 7-åring.

Beskriv dig själv med tre ord!

Envis, nyfiken och omtänksam.

Vilka är dina favoriter bland de egna böckerna?

Böckerna om Millan – det är dem jag tycker allra bäst om själv. De handlar om barnfattigdom inifrån, kanske man kan säga. Sen skriver jag väldigt lättlästa böcker nu, om en tjej som heter Saga. De har blivit väldigt populära.

Vill du veta mer om Pia Hagmar? Läs författarpresentationen här!

Klicka på böckerna nedan om du vill läsa mer om serierna eller beställa.

drommen  sagas-nya-van  klara-for-revansch  kidnappad

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: