Spänning och feelgood!

Anna-Carin

Anna-Carin Svanås böcker är utgivna på Idus förlag, liksom de flesta av mina egna. Därför har vi träffats i olika sammanhang. Varje gång har Anna-Carin haft ett stort leende på läpparna hela tiden. Jag tror att hon är sådan, Anna-Carin Svanå, alltid glad, och detta tycks spegla sig i hennes böcker. Här kommer några frågor till henne.

Du har skrivit två böcker om en familj som heter Knas. Hur kom du med idén till denna familj?

Det började faktiskt med att min dotter tjatade på mig skulle skriva en barnbok. Jag visste inte alls vad jag skulle hitta på, men just den dagen när jag satte mig ner för att skriva hade vi storstädat hemma hos oss. Jag såg framför mig ett riktigt stökigt och rörigt hus (inte helt olikt hur vårt eget brukar se ut) och en familj som rör till det ännu mer. Efter ett tag hoppade det in en grå katt i min fantasi och bosatte sig i huset. Det låter kanske konstigt men ungefär så funkar det. En liten tanke leder till en annan och plötsligt är det som att historien hittar på sig själv!

Är din egen familj lite knasig?

Ja förmodligen! Mina barn kallar mig numera för Mamma Knas när jag klantar mig. Men jag tror många barnfamiljer är mer eller mindre knasiga och det gör att många känner igen sig i berättelsen. Vissa detaljer i böckerna har jag tagit direkt från min egen familj, t.ex. kan min äldste son röra sig precis som en robot. Fast vi har inte någon katt och inte heller någon krokodil i hallen, vad jag vet.

I den andra boken i serien är familjen Knas ute och seglar. Är det vad du själv gör på somrarna?

Som av en händelse har min familj en liten gul segelbåt, precis som familjen Knas, och den brukar vi segla i om somrarna. En del av det som händer i boken har jag varit med om själv eller sett andra göra, t.ex. ramla mellan båten och bryggan. Jag fick en hel del inspiration av att läsa våra gamla loggböcker från tidigare seglingsturer.

När jag skulle rita bilderna till boken tog jag foton på vår båt och ritade av. Jag bad också mina barn att ställa sig eller sitta på vissa sätt och så ritade jag av dem också, fast med ansikten som passar personerna i berättelsen.

Skriver du böcker på heltid eller har du något annat jobb också?

Jag jobbar som lärare på gymnasiet och undervisar i svenska och engelska. Skriva gör jag när jag får en stund över.

Blir det fler böcker om familjen Knas?

Jag har inte skrivit någon mer bok än, men vi får väl se hur det blir i framtiden. (Det senaste året har jag skrivit andra berättelser, mest för vuxna, men inget som är publicerat än.)

Vad är det svåraste med att skriva en bok?

För mig är det svåraste att få tid till att skriva eftersom jag har ett annat jobb också. Det är riktigt roligt att hitta på berättelser och ibland kan det vara svårt att välja bland alla idéer så att berättelsen inte blir spretig utan håller ihop på ett bra sätt.

Vill du veta mer om Anna-Carin Svanå? Besök familjens Knas egen hemsida!

Eller klicka på böckerna nedan för att läsa mer om dem eller beställa:

familjen-knas-raddar-drutten  familjen-knas-gar-till-sjoss

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: