Spänning och feelgood!

IMG_1194

Helena Lund-Isaksson mötte jag första gången när vi var i 25-årsåldern, inte genom skrivandet utan genom en gemensam bekant. Ingen av oss visste då att den andra närde författardrömmar, men många år senare sågs vi på nytt, båda som utgivna barnboksförfattare. Därför är det extra roligt att intervjua Helena!

Du skriver böcker om en liten kille som heter Mackan. Vem är Mackan och hur kom du på att du skulle skriva om honom?

Mackan är en kille som gillar fotboll väldigt mycket. Men han är också en tänkare, och drömmer om att bli som Zlatan. Idén till Mackan fick jag från en av mina söner som spelar fotboll. Med tiden blev Mackan förstås en alldeles egen person.

Du är aktuell med den fjärde boken om Mackan. Vad handlar den om?

Den nya boken Mackan och silver-Zlatan handlar om att en i Mackans lag, Ruben, blir av med sitt fina halsband, en liten fotbollsspelare i silver. Är det en tjuv som har varit framme? För det kan väl inte vara någon i fotbollslaget som har tagit halsbandet … Mackan och hans kompisar vet inte vad de ska tro. Plötsligt är den goda lagandan som bortblåst och lagkamraterna tittar misstänksamt på varandra. Samtidigt närmar sig den viktiga matchen mot Köttkulla. Men hur ska Mackan och laget kunna ladda för match, om de inte ens kan lita på varandra?

Du har också skrivit två böcker om en flicka som har diabetes. Hur kom du på idén till de böckerna?

Idén till den boken fick jag genom att en släkting till mig fick diabetes som väldigt liten. Då märkte jag att det var ont om böcker som riktade sig till riktigt små barn. Om man blir sjuk som barn kan det vara värdefullt att läsa om någon annan som är i samma situation och har liknande upplevelser.

Har du gått några skrivarutbildningar?

Ja, en kurs som hette Att skriva och berätta för barn, genom högskolan i Kristianstad. Dessutom är jag gymnasielärare i svenska så det här med språk, ord och formuleringar är något jag gillar mycket.

Vad gör du när du är ute på författarbesök?

Jag berättar hur och varför jag blev författare, om mitt skrivande och om böckerna om Mackan. Och så ger jag skrivtips!

Beskriv dig själv med tre ord!

Glad, ordintresserad, Italienälskare

Läs mer om Helena Lund-Isaksson på hennes hemsida!

Klicka på böckerna och läs mer eller beställ!

mackan-och-silver-zlatan   det-fixar-lotten

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: