Spänning och feelgood!

camilla2

Foto: Mikael Ölmestig

Camilla Jönsson skriver böcker för lite äldre barn och ungdomar. Jag träffade henne första gången för ett par år sedan när jag satt som nybakad författare på ett möte med andra barnboksförfattare. Det visade sig att även Camilla var ny. Ett visst samförstånd uppstod och efter det har vi stött på varandra vid många olika tillfällen. Camilla är aktuell med en lättläst bok och en ungdomsbok som kommer ut i vår. Läs mer här:

När bestämde du dig för att bli författare och hur gick det till när din debutbok blev antagen?

Jag har alltid gillat att skriva, men det var först när jag slutade gymnasiet som jag började fundera på att bli författare. Sen tog det ganska lång tid innan min första bok kom ut, men under tiden skrev jag massor av noveller som publicerades i olika tidningar.

”Det går bara inte” var den första boken jag fick utgiven, men det var inte den första jag skrev. Jag hade jobbat väldigt hårt på en annan roman som nästan blev antaget av ett förlag. Tyvärr kunde jag och förlaget inte komma överens om hur boken skulle vara, så jag bröt med dem. I stället skev jag klart ”Det går bara inte” och skickade ut den till fyra andra förlag, bland annat B. Wahlströms. Tre veckor efter att jag skickat ut manuset ringde de och berättade att de var intresserade av att ge ut boken. Så jag hade ett möte med dem där vi pratade om boken och de gav mig tips på saker som jag kunde ändra eller jobba vidare på. Sen åkte jag hem och gjorde just det. När jag var klar skickade jag tillbaka manuset till förlaget och de sa ja! Vi skrev kontrakt och boken kom ut 2013.

Har du haft några andra jobb?

Jag har haft massor med andra jobb bredvid skrivandet. Både roliga sådana och tråkiga. Jag har bland annat jobbat som tidningsbud, demonstratör i butik, cirkelledare och konferensvärdinna. Fast nu jobbar jag nästan bara med skrivande på olika sätt.

Vilka utbildningar har du?

Den roligaste utbildningen jag gått är Författarskolan i Lund. Där gick jag i två år och lärde mig allt om hur det funkar att vara författare. Och så skrev vi förstås en hel del också. En hel bok faktiskt. Det var den som nästan blev antagen. Sen är jag kulturvetare och litteraturvetare också.

Vad gör du om två år?

Då hoppas jag att jag hunnit skriva ännu fler böcker och hittat massor av nya läsare. Kanske har jag gett ut något i en ny genre. Jag gillar nya utmaningar.

Du har skrivit en lättläst bok, Vargtimmen. Berätta lite om den! Vad måste man tänka på när man skriver lättläst?

”Vargtimmen” är en lättläst ungdomsroman, alltså en roman som passar lite äldre barn från 13 år och uppåt, samtidigt som den är skriven på ett enkelt språk. Den handlar om Ina som råkar vara en varulv. När boken börjar är hon på väg till en fest där hon hoppas på att få träffa killen som hon är lite kär i. Men det är också fullmåne ute, och vi vet ju vad som händer med varulvar vid fullmåne …

I en lättläst bok måste språket förstås vara väldigt enkelt. Det får inte vara för många långa eller svåra ord och meningar. Men samtidigt måste berättelsen vara precis lika spännande och intressant som i andra böcker. För mig var det en rolig utmaning att skriva lättläst och jag har fortfarande mycket kvar att lära mig.

Vad har du på gång just nu?

Min fjärde bok, ”Svart vatten”, kommer ut om bara någon vecka (11 april). Det är en spökhistoria där jag hämtat mycket inspiration från mina egna hemtrakter på Österlen. Där finns en sjö som det berättas mycket märkliga saker om, och det har jag använt i boken. Det är min första bok för lite yngre läsare (runt 9 till 12 år), så det ska bli spännande. Sen håller jag på att göra klart ännu ett lättläst manus som jag hoppas ska bli en bok i framtiden.

På Camillas blogg kan man läsa att musik betyder mycket för henne, både för att skapa stämning och finna inspiration när hon skriver. Jag tar det som ett mycket gott råd i stunden, eftersom jag själv har lite skrivkramp på grund av fel stämning. Så med vårsolen skinande utanför fönstret blir det hädanefter julmusik hos familjen Öhnell!

Vill du veta mer om Camilla Jönsson? Följ hennes blogg här! Klicka på böckerna för att läsa mer eller beställa!

det-gc3a5r-bara-inte-framsida  vargtimmen o_svart_vatten_ny

Annons

Kommentarer till: "Camilla Jönsson – Författare" (1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: