Spänning och feelgood!

PiaNiemiPictus

Pia Niemi har illustrerat över 200 titlar, mest böcker som används inom skolan på olika sätt, men även andra barnböcker. Jag har ställt några frågor till henne.

Du är både författare och illustratör. Har du någon utbildning inom dessa yrken?

Jag har bl.a. gått en tvåårig konstlinje, därefter har jag utbildat mig i både grafisk formgivning & illustration, reklamdesign och animation. Jag tecknar både traditionellt och digitalt. För skrivandet har jag bl.a. gått kurser i barnboksberättande, storytelling och reseskildring. Jag älskar att lära mig nytt, det är så roligt att utvecklas. Från början var jag gymnasieingenjör i kemi.

Dina böcker verkar ha ett pedagogiskt innehåll och vara avsedda för skolan. Vad har du själv för erfarenhet av arbete med barn?

Den pedagogiska biten har jag fått med modersmjölken, min mamma var lärare och arbetade även som speciallärare. Många av mina vänner är också lärare. Jag har starka minnen från min barndom från skoltiden: när jag tyckte att skolan var rolig och när den inte var det. I mitt arbete idag försöker göra de pedagogiska materialen och mina skolbesök både lustfyllda och tydliga. Det ska kännas lätt och roligt att lära sig, man ska få känna att man lyckas! Som högsensitiv har jag lätt att ta in och läsa av stämningar och märker om något barn behöver extra stöd. Jag är också mamma till två underbara tjejer.

1pianiemi_oktoberflicka

Var sitter du när du arbetar?

Jag hyr en ateljé på ett företagshotell i närheten av vårt hem. Jag delar alltså lunchrum med andra företagare, som har helt andra yrken. Lite saknar jag att ha kollegor som jobbar med samma sak som jag gör, även om jag har många kollegor på t.ex. olika FB-grupper. Det är skönt att kunna skilja på jobb och fritid, men ibland tar jag med mig mitt jobb hem.

3pianiemi_haxa

Hur hämtar du inspiration till dina bilder?

Jag har förstås fantasi, men hämtar även inspiration från verkligheten. Det kan vara både från naturen eller staden, saker som jag själv upplevt eller fått berättat för mig. Jag blir också inspirerad av arbeten som mina kollegor gjort. När jag ska illustrera faktaböcker gör jag research och då är både biblioteket och google bra att ha.

2pianiemi_dodgravare

Du är ute på en hel del Skapande Skola-besök. Berätta om ett sådant!

Oftast berättar jag om mitt jobb som illustratör-författare-grafisk formgivare och hur man gör en bok, hela vägen från idé till färdig bok. Jag läser ur en av mina egna böcker, t.ex. Snömonstret, och ger tips om hur man illustrerar och berättar för att boken ska bli spännande och rolig. Jag visar också mina manus, skisser och färdiga illustrationer. Ibland har jag workshops, där barnen själva får berätta med bilder och ord. Det har också hänt att jag haft studiedag för pedagoger. Det är så roligt att få träffa barnen och pedagogerna som använder mina skolböcker till vardags!

6pianiemi_Elevarbete

Elevarbeten

Vad har du på gång under 2016?

Eftersom det jag gör oftast hamnar i en skolbok får inte illustrationerna vara för knasiga. Barnen måste lätt förstå vad bilderna föreställer. Nu vill jag förnya mig och utveckla min tecknarstil, därför har jag en del egna bokprojekt på gång också. Det ska bli spännande! Jag gillar verkligen att samarbeta, men det är också kul att ha friheten att kunna göra en hel bok själv, inklusive formgivningen.

Jag ser fram emot att få se mer av Pias egna böcker! Läs mer om Pia Niemi på hennes hemsida här!

Klicka på böckerna för att läsa mer eller beställa!

MormorOmslag

MM_bokOmslag

omslag_SoJ_1

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: