Spänning och feelgood!

MillisSarri-ArtForGood1

Millis vid ritbordet

Millis Sarri har ni kanske hört talas om? Om inte, så har ni antagligen hört talas om deckarförfattaren Camilla Läckberg. Millis Sarri är illustratör till Läckbergs barnböcker om Super-Charlie, och hon har en riktigt annorlunda stil! Jag har ställt några frågor till Millis:

När bestämde du dig för att bli illustratör?

Jag har frilansat som illustratör sedan jag gick i gymnasiet, men haft ett brödjobb ända tills för tre år sedan, då jag bestämde mig för att illustrera på heltid. Då hade jag jobbat halvtid i ett par år innan när uppdragen börjat rulla på mer och mer.

Du har en mycket speciell stil. Hur växte den fram?

Oj, jag vet inte riktigt. Jag tror jag har fördelen av att inte vara skolad in i en stil utan kört mitt eget race. Testat olika stilar, inspirerats av olika illustratörer. Jag har (som säkert de flesta illustratörer) tecknat och målat oavbrutet sen jag var riktigt liten. Jag ritar nästan allt digitalt, det började jag med någon gång i slutet av på 80-talet i min pappas CAD-program. Nu jobbar jag dock med lite bättre grejer. Jag har en Wacom Cintiq22hd-ritskärm och programmen jag använder är Illustrator, Photoshop och Mangastudio.

mall

Skiss och färdig bild. Ur boken Järnsängen – Den första flygturen av Tina Engström och Millis Sarri

Är det en fördel eller nackdel att hålla sig till samma stil?

Jag tror min stil lyser igenom vilket manér jag än jobbar i. En fördel med att vara flexibel och trygg i olika manér är att du får fler olika sorters uppdrag. Jag jobbar ju inte bara med bilderböcker utan min mesta inkomst kommer från olika reklamuppdrag och läromedel.

supercharlie 5 böcker 1

Du illustrerar bland annat böckerna om Super-Charlie. Hur gick det till när du fick kontakt och började samarbeta med Camilla Läckberg?

Helt plötsligt en dag i maj 2010, damp det ner ett mail i min inbox typ: ”Hej, jag heter Camilla Läckberg och skriver i vanliga fall deckare men har nu skrivit en barnbok. Jag trillade över dina illustrationer och gillar din stil jättemycket och jag undrar om du vill illustrera den. Hör av dig.”
Jag tänkte först att det var coolt att det var flera Camilla Läckberg som skrev deckare, men när jag klickade på länken till hennes hemsida längst ner i mailet förstod jag ju att det var den riktiga Camilla, hehe.
Jag blev såklart väldigt förvånad och jätteglad och tackade ja på en gång. Sen drog det igång, vi mailade manus och bilder fram och tillbaka och vår underbara redaktör Pernilla Karlsson på Tukan förlag var en fantastisk hjälp. Första gången jag träffade Camilla i verkligheten var först samma dag som vi hade vår ståtliga releasefest på Junibacken i april 2011. Nu har vi gjort 5 böcker om Super-Charlie tillsammans, de har getts ut i många länder, på många olika språk och nu har vi precis börjat med den sjätte boken i serien. Så glad och stolt att vara med på den här resan som lärt mig så mycket om bokbranschen. Jag har även illustrerat flera bilderböcker med Sanna Juhlin (Elaka fröken fårskalle, Ett hus med många dörrar och En regnig dag) och tillsammans med min kompis Tina Engström har jag har gjort serien om Knöl & Bök och så har jag illustrerat ett par kapitelböcker som Tina skrivit, Den första flygturen och Simhallsuppdraget.

Charlie 050

Millis Sarri och Camilla Läckberg

Vilken utbildning har du?

Jag har egentligen ingen utbildning, utan lärt mig själv, det gick bra det med. För ett år sedan gick jag den fantastiska kursen ”Bilderböcker för barn” på HDK i Göteborg, där jag lärde mig mycket om bilderboksskapande. Jag rekommenderar alla illustratörer som vill börja skriva att gå den. På kursen skrev jag min allra första egna bilderbok som jag, efter kursen var slut, skickade till min redaktör på Bonnier Carlsen och han gillade den skarpt och ville ge ut den som Pixibok, så den kommer ut till hösten 🙂 Det ska bli så roligt och spännande!

6-7

Skiss och färdig bild ur boken Supercharlie av Camilla Läckberg och Millis Sarri

Har du något råd till blivande illustratörer?

*Öva, öva, öva. Hitta din stil, testa olika manér, hur trivs du bäst att jobba.
*Rita sånt du gillar och är intresserad av.
*Ta betalt, det är svårt att försörja sig som illustratör. Många i branschen är ytterst märkligt nog förvånade att man inte vill jobba gratis ”för det är ju så roligt att rita”, men du behöver ju också betala hyra och mat!
*Skriv ordentliga avtal, du får bra hjälp av Svenska Tecknare med det.
*Våga säga nej till jobb du inte står för. Begär alltid att få läsa ett manus innan du tackar ja till att illustrera.
*Se till att ha ett avtal med förlag innan du börjar rita. Förlagen vill oftast ändra lite i manus innan utgivning och kanske har tänkt boken i ett annat format, så har du ritat klart boken innan, har du gjort mycket jobb i onödan.
*Bilderböcker är ett gemensamt arbete, gå inte på det där med att det är ”författarens idé” och att hen ska ha all cred. Det är dina unika bilder som ger berättelsen liv. Manéret, färgerna, kompositionen och stilen berättar så mycket mer än man kan säga med text. Tänk till exempel om Pippi illustrerats av Ilon Wikland istället för Ingrid Vang Nyman, hennes skira akvareller hade ju helt förändrat intrycket av Pippis karaktär och miljö.
*Var flexibel, hitta olika illustrationsjobb. Det är fantastiskt roligt att skapa bilderböcker, men de ger inte mycket i plånboken, så se till att ha några återkommande reklam- och tidningsjobb i månaden. Föreläs. Ha ett extrajobb.
*Ha kul!

Vilka fantastiska tips! Jag kan bara hålla med om att illustratören är minst lika viktig och ofta viktigare än författaren. Hoppas att vi får se fler av Millis Sarris fina illustrationer framöver!

Vill du veta mer om Millis Sarri? Gå in på hennes hemsida här!

Klicka på böckerna nedan för att läsa mer om dem eller beställa:

elaka-froken-farskalle

 

ett-hus-med-manga-dorrar en-regnig-dag
knol-bok-och-kissolyckan super-charlie super-charlie-och-lejonjakten

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: