Spänning och feelgood!

10984922_10204977146780132_588184779_n

Regnet strilar ner. Därför har jag idag tagit mig lite tid för tevetittande, närmare bestämt ett program som heter ”Hjälp! jag har inget att ha på mig” på TV3 play.

Anledningen var att en av mina författarkolleger, Ann Liljeroth, var med i ett avsnitt. Och så snygg hon blev! Dessutom, vem har aldrig stått där framför den öppna garderobsdörren och våndats?

För ett par år sedan ställdes jag inför följande dilemma: Vad har man på sig på en författarfest? Jag var nämligen bjuden på en sådan. Skulle jag satsa på paljettklänning och skyhöga klackar? Eller lite striktare kulturvänsterstuk? Kanske bohemstil?

Det slutade med att jag, lite nervöst, gick på festen ganska nedtonad i en enkel, enfärgad klänning, lång kavaj och skor med klack. Skulle jag passa in? Hur ser en författare ut egentligen?

Ann Liljeroth fick tipset att klä sig ”arty”. Mitt eget svar är: Du kan klä dig hur som helst! Det beror nämligen på vilken typ av författare du är och vad du vill förmedla.

Läs och lär!

Skräckboksförfattaren

Skriver du skräckhistorier? Då är det riktigt snyggt att matcha dina böcker med en lagom creepy stil. Håret bör vara långt, rakt, glansigt och sobert. Naturligtvis svartfärgat (gärna åt det lila hållet, så kallad aubergine). Andra måsten är långa svarta eller blodröda naglar och svarta kläder. Tänk caper, piercingar och gärna dramatiskt höga stilettklackar. Dina läsare kommer både att lockas och skrämmas!

20160828_150548

 

Den bohemiska författaren

Bohemiska författare skriver oftast för sitt eget självförverkligande. Målet är inte att bli känd eller rik, kanske inte ens utgiven, utan målet är själva skrivandet. Klädstilen speglar livsstilen: Vegankost, bor gärna i en stuga på en ö och lever i samklang med naturen. Författare med bohemisk stil är sällan bara författare utan även konstnärer, illustratörer, musiker och poeter. De gillar att experimentera med olika material, former och färger.

Tips: Färga gärna håret i någon dramatisk nyans, exempelvis orange eller lila. Kläderna kan vara allt från hemstickade koftor till vackert naturfärgade, broderade klänningar och tunikor tillsammans med fotvänliga kängor.

BOHEM-STIL-ISTER-STRAPLEZ-ELBISE-ISTER-UZUN-ETEK__52508641_0

Klicka på bilden för inköpsställe

Litteraturprisvinnaren

Vill du vinna litteraturpriser kan det löna sig att skriva böcker som handlar om allt som är pk för tillfället: feminism, hbtq och antirasism till exempel. För att bli tagen på allvar hos kultureliten, gäller det att klä sig därefter: kort hår eller page, glasögon och kavaj. Tänk tweed, brunt, beige och grått.

20160828_150742

Barnboksförfattaren

Vi barnboksförfattare ser exakt ut som lärare, det vill säga ganska vanliga och diskreta. Man skulle kunna tro att vi sticker ut med roligt barnsliga färger, frisyrer eller kläder, men så är det sällan. Fantasin kommer fram i böckerna och inte så mycket i kläderna. Barnboksförfattare är faktiskt så förvillat lika lärare att när vi är ute på författarbesök på skolor får vi ofta frågan: ”I vilken klass ska du vikariera idag?”

 

20160814_202159

Några barnboksförfattare inklusive jag själv

 

Kändisförfattaren

Vill du sälja massor av böcker? Då är den glamorösa stilen något för dig! Om du inte når fantastiska framgångar hos DN:s recensenter, kommer du definitivt att göra det bland läsarna. Detta vet författare som Camilla Läckberg. Ju fler skvallertidningsrubriker, desto fler sålda böcker.

20160828_163139

En som har anammat en riktigt glamorös stil är ursnygga Jenny Rogneby.  Hon ser ut som en 25-årig fotomodell trots att hon är 42 år fyllda. Hela hon andas ”vinnare”, vilket hennes förlags marknadsavdelning sett till att utnyttja till max. Att Jenny dessutom är utbildad kriminolog och har varit med i melodifestivalen förstärker hela den coola imagen. Trots att hon debuterade så sent som 2014 har hennes böcker om Leona redan blivit internationell succé. Starstruck!

10711629_10204000072113876_206773019_n

Jenny och jag på bokmässan 2014 (och ja, hon är lika snygg i verkligheten som på bild!)

Hm, kanske borde jag anamma den glamorösa kändislooken. Fast en av de stora fördelarna med att vara barnboksförfattare är ju att man kan sälja böcker och slippa bli känd. Nä, jag fortsätter nog med den väl inövade lärarlooken.

Min egen garderob är full av kläder, varav en del är riktigt snygga. Ändå står jag där alltför oftast och tänker: Hjälp! Vad ska jag ha på mig? Som de flesta andra!

20160828_102457

#författarlook

Annons

Kommentarer till: "Dress for success – stylingtips för författare!" (4)

  1. Vilket underbart härligt inlägg 😀
    Jag bara sitter här och ler…

    Får nog sälla mig till kategorin ”Bohemiska författare” eftersom jag skriver mest poesi och dessutom målar litegrann till husbehov…

    Frågan kvarstår dock om jag kvalat in då jag saknar både fotriktiga skor, henna i håret och linsgryta på spisen 😉

  2. Reblogga detta på diktmarie och kommenterade:
    Denna underbara och träffsäkra betraktelse av Åsa Öhnell kan jag ju bara inte undanhålla mina följare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: