Spänning och feelgood!

skolbesok

Ibland när jag bokas till mina författarbesök märker jag att den som ansvarar för bokningen inte är så van. Jag får också många frågor om författarbesök från andra författare. Därför kör jag en liten ”författarbesöksskola” här under hösten. Följ den gärna oavsett om du är bokare eller författare.

Hur får man tag i en författare till författarbesöket? Ibland finns önkemål om en specifik författare eller en särskild aktivitet, exempelvis skrivarworkshop eller deckarskola. Ibland vet man inte ens vad man vill ha. Då är det bra att det finns olika platser där man kan få veta mer om vad författarna gör på sina skol- eller biblioteksbesök.

De flesta etablerade författare är med i Författarcentrum, en ideell förening som förmedlar ett stort antal författarbesök varje år. På Författarcenrums Författarförmedling kan man numera fylla i om man önskar barnboksförfattare, ungdomsboksförfattare osv. Man kan också söka med fritext, exempelvis ”deckarskola”. Då får man upp ett antal namn på författare som passar in på ens sökkriterier. Om man klickar på något av namnen kommer man till den författarens presentation.

Vissa författare får många förfrågningar och måste bokas långt i förväg. Andra gör inte så ofta författarbesök.

När bokaren har valt ut någon som verkar passa finns det två alternativ. Antingen görs en förfrågan via Författarcentrum eller också kontaktas författaren direkt (kontaktuppgifter finns på presentationssidorna på författarförmedlingen). De flesta etablerade författare vill att själva bokningen ska göras via Författarcentrum, när ni väl är överens om exempelvis datum och innehåll i besöket. Observera att Författarcentrum bara förmedlar författarbesök och normalt inte föreslår författare.

Även om en kommun har egna avtal som författaren ska skriva på är det bra om bokningen sker genom Författarcentrum.

Det finns också olika lokala och regionala kulturkataloger där man kan hitta författare och deras utbud. Exempel på sådana kataloger är Kultur i Västs kulturkatalog och Göteborgs stads Kulturterminen. Dessutom anordnas lokala utbudsdagar på olika platser i landet. Själva bokningen brukar dock ändå gå genom Författarcentrum.

Observera att kostnad för eventuell övernattning och resa tilkommer och alltså bekostas av bokaren. Fråga gärna om detta i samband med bokningen. Oftast är det enklast om beställaren ordnar med övernattning eftersom kommunerna brukar ha bra avtal med hotellen.

20160911_202617

Ibland krävs resor mellan olika skolor inom en kommun. Om det är viktigt att en författare har bil och körkort, kan det vara bra att fråga om detta redan vid bokningen. Det kan bli dyrt att ha en person som ska köra runt med författaren mellan skolorna, särskilt i kommuner där det är glest mellan orterna och flera skolor besöks under en och samma dag.

Ett sista tips: Kontrollera att den aktuella författare skriver böcker för den åldersgrupp som ska besökas om ni tycker att det är viktigt. Själv föredrar jag att besöka barn i ”rätt” ålder såvida det inte gäller rena skrivarkurser. Då har det mindre betydelse.

Nästa inlägg i denna serie kommer att handla om skolans förberedelser inför författarbesöket.

Tidigare inlägg

Författarbesök del 1: Bokning, kostnader och bidrag

Annons

Kommentarer till: "Författarbesök del 2: Hitta och kontakta en författare" (3)

  1. […] Författarbesök del 2: Hitta och kontakta en författare […]

  2. […] Författarbesök del 2: Hitta och kontakta en författare […]

  3. […] Författarbesök del 2: Hitta och kontakta en författare […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: