Spänning och feelgood!

16603045_1095096193951431_460992860597969573_n

Äntligen är det dags för del 4 i min bloggserie om författarbesök!

Vad som händer under själva författarbesöket är lite olika. Författaren brukar berätta lite om sig själv och sina böcker. Eleverna vill ofta ställa frågor, särskilt om de har haft tid att förbereda dessa inför besöket. Själv brukar jag visa bilder och prata om hur jag hämtar inspiration. Dessutom har jag alltid någon kort skrivövning. När jag är bokad till workshops är det förstås lite annorlunda. Läs gärna mer om min deckarskola och superhjälteskola.

Vad bör läraren tänka på under författarbesöket?

  1. Författaren är inte en lärare. De flesta författare har ingen lärarbakgrund, även om vissa (som jag själv) har det. Alltså ska klassläraren finnas med i klassrummet hela tiden.
  2. Om gruppen befinner sig i en ny sal eller består av nya konstellationer (elever från två olika klasser), tänk på elevernas placering. Alla elever bör inte sitta med bästa kompisen. Det är läraren som känner barnen och vet vad som är lämpligt.
  3. Anteckna gärna vad författaren säger och gör, men arbeta inte med andra uppgifter (exempelvis provrättning), även om du har massor att göra och har flera klasser i ämnet svenska. Då förmedlar du till barnen att författarbesöket är oviktigt. Det kan bli tråkigt att höra samma sak tre gånger, men kanske kan ni lösa det genom att olika lärare är med på författarbesöken i de olika klasserna.
  4. Om det handlar om yngre barn (år 1) kan det ta mycket lång tid för dem att läsa upp sina frågor. Ofta orkar inte klasskompisarna lyssna så länge om det är många barn i klassen och tiden kan utnyttjas bättre. Även om det är roligt för barnen att få ställa sina frågor själva, är det då bättre att läraren läser upp de frågor som klassen har förberett. Man kan gärna skicka frågorna i förväg eller efterhand och be författaren att svara skriftligt på dem.
  5. Förbered med rätt sorts papper, pennor, färgpennor, ipads, datorer och liknande för att spara tid.
  6. Om eleverna vill ha autografer (vanligt), är det jättebra om läraren kan ordna med lämpliga papper att skriva på (klipp papper i lagom stora bitar).

Vad bör författaren själv tänka på under besöket?

  1. Ge järnet. Ofta har eleverna och lärarna sett fram emot detta besök länge.
  2. Bli inte irriterad över frågor om ålder, familjeförhållanden och liknande. Sådant är viktigt, särskilt för små barn, men du kan förstås välja att inte svara om det känns bättre. Själv väljer jag att bjussa på sådant (till en viss gräns). Alla frågor är okej att ställa, men jag svarar kanske inte på allt.
  3. Förbered besöket noga.
  4. Kom i god tid och se till att ha med allt du behöver och gärna både hängslen och livrem. Jag har till exempel både dator och USB-minne (om det inte skulle funka att koppla datorn till projektorn).

Lycka till!

Tidigare inlägg

Författarbesök del 1: Bokning, kostnader och bidrag

Författarbesök del 2: Hitta och kontakta en författare

Författarbesök del 3: Förbereda klassen

Annons

Kommentarer till: "Författarbesök del 4: Själva besöket" (1)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: