Spänning och feelgood!

Utfrågad!

Det är alltid roligt när elever förbereder frågor inför författarbesök, men det är inte alltid jag kan svara. Idag fick jag följande fråga: ”Om du bara fick skriva en enda bok till i ditt liv, vilken skulle det då bli?”. Något svar fick inte den kloka elev som ställde frågan, men jag ska fundera vidare, för den är tänkvärd. Samtidigt passar jag på att bolla den vidare till mina författarkollegor.

Just idag fick jag extra många bra frågor, så många att jag fick ta med dem hem och mejla svaren. Jag fick även tillåtelse att lägga upp dem här, så håll till godo alla nyfikna barn och vuxna! Frågor av barn och unga i Färgelanda, om mitt författarskap och om skrivande:

Frågor till Åsa

 • Känner du någon annan författare? Ja, jag känner många svenska författare, mest barnboksförfattare. Vi brukar träffas på barnboksträffar, på bokmässan och på litteraturveckan i Göteborg eller när vi är ute på författarbesök i skolor.
 • Hur länge tar det för dig att skriva en bok? Alltifrån två dagar till två år beroende på vilken bok det handlar om! Den som jag skrev snabbast behövde jag skicka till en manustävling. Jag fick idén två dagar innan manuset skulle skickas in.
 • Gillar du att skriva för hand eller på dator? På dator, för då kan jag ändra i texten hur jag vill! Ibland kan jag sitta och klottra ner idéer för hand, men så fort jag har chansen skriver jag in dem i datorn.
 • Är det svårt att skriva böcker? Ja, jag tycker det! I alla fall böcker som är tillräckligt bra för att bli antagna av ett förlag.
 • Kommer du fortsätta så länge du bara kan? Ja, så länge som jag tycker att det är roligt och det tror jag att jag kommer att tycka resten av livet.
 • Var fick du inspiration till Klara och Bella-böckerna? En av mina döttrar hade läst alla barndeckare som fanns på bibblan (det fanns inte lika många då som nu). Då kom jag på att jag kunde skriva en egen deckarserie.
 • Är det svårt att hålla en berättelse spännande genom hela berättelsen? Ja, det är det nog. Jag kan själv tycka att det blir tråkigt att läsa om en bok tappar för mycket tempo i mitten.
 • Hur länge har du skrivit böcker? Sedan jag var barn. Jag skickade faktiskt en bok till förlag när jag var 12 år, fast då fick jag ett snällt brev där de tackade nej och gav lite skrivtips. Min första bok kom ut först 2013.
 • Vad fick dig att bli författare? Att jag älskar att läsa och skriva! Jag hade alltid drömt om att bli författare.
 • Är författare ditt ”fulltime”jobb? Jag har arbetat som författare på heltid, men tyckte att det blev lite deppigt att inte ha några arbetskamrater, så nu är jag både författare och sfi-lärare. Innan jag blev författare jobbade jag först som språklärare och därefter som översättare.
 • Hur kan man komma på så mycket? Ibland tycker jag att jag inte kommer på något alls! Men ibland får jag massor av idéer på en gång. Då brukar jag samla mina idéer i en mapp i datorn, så kan jag leta där när jag behöver inspiration. Om jag fastnar i en berättelse brukar jag prata med vänner eller familjen och se om de har några förslag. Ofta kommer jag på lösningen själv när jag böjar prata, så det räcker att de lyssnar på mig!
 • Hur mycket idéer får du från andra som skriver böcker? En hel del faktiskt. Vi författare är jättebra på att ”stjäla” idéer. Det kallas för att vi inspireras.
 • Vad tycker du är det viktigaste att ha med i en bok? En eller flera bra karaktärer, något som händer och ett bra slut.
 • Hur fick du bokförlaget Idus? Jag hade skickat mitt manus till några andra bokförlag. Flera var intresserade, men jag fick inte kontrakt, utan det drog ut på tiden. Jag tröttnade på att vänta och skickade manuset till fler förlag, bland annat Idus. Kort därefter var det bokmässa i Göteborg. Jag gick runt och pratade med de olika förlagen och tyckte att Ulrika som driver Idus var väldigt trevlig. Samtidigt var förlaget nystartat och jag kände inte till dem. Ett par dagar senare fick jag svar och de ville ha mitt manus. Jag tvekade, men tog kontakt med en av deras författare som var jättenöjd. Då skrev jag också kontrakt med dem och de har varit mycket bra att ha att göra med. Jag har dock några böcker på andra förlag också. Det beror lite på vilken typ av bok det är.
 • Varför vill du skriva böcker som utspelar sig på olika platser? Det har blivit så eftersom jag har mest tid att skriva och komma på idéer när jag är på semester. Dessutom älskar jag att resa!
 • Du har skrivit om när Klarabelladeckarna letar efter en polkagrisrånare på Liseberg. Hur fick du idén? Vad heter boken? Boken heter Polkagrisrånarens hemlighet och det handlar om en riktig rånare som har rånat en polkagrisförsäljare på pengar. Eftersom jag bor nära Liseberg har jag ofta varit där. Jag tänkte att det var en bra miljö som barn känner igen sig i.
 • Hur många sidor har dina böcker i genomsnitt? Väldigt olika eftersom jag skriver för olika åldrar. Klarabelladeckarna är på ungefär 170 sidor.
 • Varför skriver du böcker riktade till barn? Jag tycker att barnböcker är viktiga och barnböcker har betytt mycket för mig. När jag först ville bli författare tänkte jag skriva en vuxenbok, men den blev aldrig klar.
 • Hade du någon släkting som skrev böcker? Nej, inte vad jag känner till.
 • Varför gillar du barn så mycket? Kanske för att barn har härlig fantasi och enkla lösningar på problem. Men också för att de ofta är väldigt ärliga. Dessutom gillar jag inte alla barn, bara trevliga barn, precis som jag bara gillar trevliga hundar, inte ouppfostrade hundar som står och skäller eller hoppar på folk och bits. Lyckligtvis är de flesta barn ganska trevliga (och de flesta hundar)!
 • Var det roligt att bli författare? Ja!
 • Vad skrev du för böcker när du var barn? Små, häftade böcker med jättetråkig handling.
 • Hur kommer du på hur boken ska vara? Jag brukar planera ganska noggrant innan jag börjar skriva.
 • Läser dina barn dina böcker? Bara om de måste! De är och har alltid varit för gamla för mina böcker. Däremot brukar de hjälpa mig att testläsa innan jag skickar mina manus till förlagen.
 • Hur tycker du att det är att börja och avsluta en bok? Det är jättesvårt att börja skriva en ny bok. Att avsluta den brukar vara mycket lättare!
 • Ville du bli författare när du var liten? Ja!
 • Hur gamla är dina barn nu? Båda är vuxna.
 • Varför är det kul att skriva böcker? Bland annat därför att jag får bestämma allt själv.
 • Kunde du skriva när du var 4 år? Ja, jag lärde mig skriva väldigt tidigt, antagligen när jag lekte skola med min syster. Plötsligt kunde jag bara läsa.
 • Kan du berätta vad böckerna handlar om? Det kan man läsa om på min hemsida eller på böckernas baksida.

 

Frågor om eget skrivande

 • Hur kan man påbörja en bok/berättelse när man inte har några tankar? Leta i minnet! Tänk dig att din hjärna är som en dator. Allt du har gjort eller läst eller sett finns där, så det är bara att plocka fram en idé och spinna vidare på den. Fantasi föder fantasi, så det är bra att öva ofta.
 • Har du tips på hur man kan få en röd tråd? Genom att planera sin berättelse. Man kan till exempel skriva en mening om vad varje kapitel ska handla om.
 • Hur gör man en bra avslutning på en berättande text? Alla frågor måste ha fått ett svar. Det får inte finnas några lösa trådar.
 • Hur skriver man ett spännande slut med en tragisk död? Oj, det har jag aldrig gjort, men jag tror att det måste finnas hopp i berättelsen trots att någon har dött. Kanske ser personen väldigt avslappnad ut i kistan och de överlevande förstår att det är bättre för den svårt sjuka personen att slippa lida.
 • Hur blir man bättre på att skriva längre texter? Fyll ut med miljöbeskrivningar, dialog, karaktärsbeskrivningar osv. Växla perspektiv så att man får följa två olika personer. Dra ut på stunderna innan något riktigt läskigt ska hända så blir det spännande också.
 • Vet du något bra tips på hur man får en spännande inledning? Det är bra om man på något sätt väcker läsarens nyfikenhet.
 • Finns det något lätt sätt att komma på spännande händelser? Läs dagstidningen! Det händer spännande saker varje dag!
 • Hur kan man skriva en bok som är läskig och spännande? Tänk på att massor av blod och läskiga detaljer inte behöver vara särskilt spännande. Det är snarare vetskapen om att något hemskt ska hända som är intressant. Exempel: En kvinna ska gå ner i källaren för att byta en säkring. Om hon precis har sett på teve att en mördare har rymt från ett fängelse blir det läskigare, för läsaren anar att mördaren ska stå i källaren. Bygg sedan upp spänningen: Trappstegen knarrar. Ett prasslande ljud hörs från källaren. Kvinnans hjärta bultar. Lampan slocknar och endast ett svagt ljus kommer in genom ena fönstret. Våta fotspår syns på källargolvet. Dra alltså ut på stunden innan något händer. Då blir det spännande.
 • Hur gör man om man kör fast med skrivandet? Diskutera med en kompis eller lärare eller byt scen.
 • Vad behöver man tänka på när man skriver? Det kan vara jobbigt att komma igång, men det blir lättare och roligare efter hand. Om du har en plan fastnar du inte lika lätt. Tänk på att du får bestämma precis vad som ska hända! Bra, eller hur?
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: