Spänning och feelgood!

Marie Rydell

Foto: Örjan Jakobsson

Marie Rydell har många järn i elden. Hundar, böcker och annat som alltid tycks komma emellan. Hela hon strålar energi! Läs hennes svar på mina frågor så ser du själv! Och ja, jag känner faktiskt igen mig i allt det där. En författare måste ofta vara bra på multitasking.

Du är mest känd för den populära serien om Kråke. Hur många Kråke-böcker finns det egentligen?

Det finns en väldig massa Kråkeböcker! Det började med de ”vanliga”, de som handlar om Polisen, Brandkåren, Doktorn osv. I den serien finns det 24 stycken, varav jag har skrivit 21. Sedan kom ”Lilla Kråke”, kortare berättelser för yngre barn om att sluta med napp, gå och lägga sig, gå på toa osv. I den serien finns det 8 böcker. Sedan blev det ”Mera Kråke”, kapitelböcker att läsa själv när man är sisådär 6-9 år. Hittills har det kommit 3 i den serien. Så 24 + 8 + 3 =35 Kråkeböcker om jag har räknat rätt!

För ett par år sedan bytte du förlag. Hur kom det sig?

Det var Gleerups som först startade Kråkes bokklubb som ett komplement till deras läromedelsförsäljning. Men efter ungefär tio år så la de ner bokklubben och satsar nu bara på läromedel. Då köpte jag och Kråkes illustratör, Jessica Lindholm rättigheterna till Kråke. Idus ville ge ut kapitelböckerna om Kråke och även trycka om den Lilla serien. Det är vi mycket glada för!

Du arbetar med ett projekt som heter ”Läshundar”. Vad är läshundar och hur fungerar det?

Läshundar, bokhundar och pedagoghundar är hundar som först genomgått ett lämplighetstest. Därefter har de utbildats tillsammans med sina förare till att arbeta med barn. Hunden kan till exempel motivera en elev att läsa. Det blir en mysig stund tillsammans med hunden. Inga krav, hunden kan förvisso inte läsa, men den är jättebra på att lyssna! Den fnissar inte om man stakar sig osv. Genom att skapa något lustfyllt i samband med läsningen ökar man läslusten. Man kan leta upp böcker som handlar om hundar eller läsa faktaböcker. Genom hunden kan man sedan ställa frågor och prata med eleven om texten och berättelsen. Tex låta barnet förklara något krångligt ord för hunden.

Det är en väldigt intressant och spännande arbetsmetod som jag hoppas att fler kommer att anamma i framtiden! Läs mer här!

Kan skolorna få bidrag för besök av läshund?

I Varbergs kommun har vi i år, tillsammans med Studiefrämjandet, fått projektpengar till hundbesök från Kultur och Fritidsförvaltningen. Det innebär att vi kan erbjuda besök på skolor och äldreboenden till halva priset. Skolan/boendet står för halva kostnaden och projektet står för halva. Enskilda skolor kans säkert söka bidrag och projektpengar från olika håll för att finansiera hundbesök i verksamheten. Jag är tyvärr dåligt insatt i exakt vilka ställen man kan söka ifrån. Läslyftet kanske … det borde gå att kolla upp!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

En vanlig dag för mig börjar med en hundpromenad. Utöver Molly, som jag utbildar, har jag ytterligare en cocker och en tax. Vi tar en tur i skogen och sedan går jag in på mitt kontor som är inrett i en del av vår lada.

Jag kollar mail och ser om det kommit några beställningar av böcker, det tar jag tag i först i så fall. Packar, skriver följesedel och faktura.

Om det inte finns några beställningar så försöker jag skriva lite. Just nu är det korrektur på ”Kråke och Gustav” som är nästa bok i Mera Kråke-serien som står högst på prioriteringslistan. Sedan håller jag på med ytterligare en i serien om William och hans kompisar.

Eftersom jag går två kurser parallellt på Svenska Terpaihundsinstitutet (PedagogHund och BeteendeCoachen) så blir det en del pluggande mellan skrivandet. Jag läser på distans och får hem uppgifter och litteraturlistor.

Så det blir en del att läsa och uppgifter att skriva och lämna in. Oftast försöker jag koncentrera pluggandet till en dag och skrivandet till en annan.

Jag fungerar även som mentor till två blivande hundekipage, så då gäller det att kolla deras uppgifter och komma med lite goda råd.

Om det är något evenemang på gång, t.ex. bokmässa eller liknande, så förbereder jag för det. Det kanske ska göras skyltar eller något liknande.

Vissa dagar har jag besök med hunden inbokade, då får man planera och förbereda det. Åka ut på besök och göra vad som krävs där. Kanske läsa med 3-4 barn eller göra övningar tillsammans med något annat barn. När vi kommer hem igen skriver jag alltid en liten utvärdering av besöket i en dagbok.

Jag åker ibland ut och berättar om hur vi arbetar med hundarna, och om jag har något sådant föredrag inbokat så förbereder jag för det.

Jag försöker planera min arbetstid så att jag kan avsluta någon gång mellan 15 och 16 då mina barn kommer hem från skolan. Någon gång under dagen försöker jag också hinna med att äta …

Har du några nya böcker på gång?

Ja, som sagt blir det en ny bok i Mera Kråke. Den heter Kråke och Gustav och handlar om Kråkes granne, Gustav som är lite drygt 70 år …

Sedan blir det förhoppningsvis ytterligare en om Williams kompisar som alla har sina egna personligheter och egenheter!

Läs mer om Marie Rydell på hennes hemsida!

Klicka på bilderna för att få veta mer om serierna och beställa!

krake-spelar-spel    krake-elsa-och-nappen  williams-kompisar

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: