Spänning och feelgood!

IMG_0003-2

Sassa Buregren är kvinnan som inte räds svåra ämnen för barn. Eller vad sägs om demokrati och jämställdhet? Lilla feministboken kom ut redan 2006, men är aktuellare än någonsin. Jag har ställt några frågor till Sassa.

Jag förstår att du tycker om färger. När jag var yngre tänkte jag mig alla bokstäver, siffror och veckodagar och liknande i färger. Det finns ett fint ord för det: synestesi. Det betyder att två sinnen är sammankopplade. Är det så för dig och hur har du i så fall kunnat använda det i ditt arbete?

Nej, synestesi är inget jag känner igen hos mig själv. Färgerna bär på tydliga känslor och stämningar för mig, de är laddade, men det är nog ett fenomen som alla upplever mer eller mindre. Samma färg kan framkalla helt olika känslor beroende på omständighet och även tiden förändrar upplevelsen.

Du har samarbetat en hel del med författaren Maud Mangold. Vilka är fördelarna med att arbeta tillsammans? 

Att samarbeta kring en bilderbok på det sätt som vi gör är ett äventyr med helt oförutsägbart resultat. Utgångspunkt måste vara en idé som bottnar i en gemensam upplevelse, vi åker nånstans där vi inte varit förut och startar där. Sen följer månader av skisser och textfragment som prövas och vägs och där mycket förkastas skoningslöst. Det ingår i vår metod att vi sätter oss på tvären, dissar och filar tills vi båda är nöjda och kan stå för vartenda ord och vartenda streck. Det är här fördelen med samarbetet ligger. Jag tvingas granska mina egna infall och försvara och motivera det jag tror på och det har jag stor nytta av i mitt eget arbete också, den där kritiska utifrånblicken. Och så är det härligt att ha en arbetskamrat att fika med ibland.

Känner du dig mest som konstnär eller mest som författare?

Bilden är mitt första språk och tar upp det mesta av min tid. Men även som konstnär använder jag mig mycket av text, litteratur, som till exempel i mina stora litterära broderier som kan bygga på mina egna haikus likaväl som James Joyce eller Proust. Eller Lotta Lotass och Arundathi Roy för den delen.

Är du ofta ute på författarbesök? Vad gör du då?

Jag har olika praktiska verkstäder där vi jobbar med till exempel bild och exlibris – bokägarmärken. Ibland bygger vi historier runt en bild eller jag berättar om hur en bok kan komma till – visar alla skisser och dummies och försök – fram till den färdiga boken.

Har du några nya, spännande projekt på gång?

En bok om feminism för barn kommer på Natur & kultur den 8 mars, Lilla feministboken kommer i en andra upplaga i Turkiet nu i höst. Och så funderar jag på vinterprojektet som ska pågå mellan den 26 november och den 4 mars, jag arbetar ofta i hundradagarsprojekt, där nånting får växa fram långsamt.

Vad är det bästa med att vara författare och konstnär? 

Euforin när allt flyter – det finns inget som kan matcha det!

Jag kan bara hålla med Sassa om den sista meningen!

Läs mer om Sassa Buregren på hennes hemsida!

Klicka på böckerna nedan för att läsa mer eller beställa!

lilla-feministboken   demokratihandboken  kokongs-langa-resa

Annons

Kommentarer till: "Intervju med Sassa Buregren – konstnär och författare" (2)

  1. Men åh vad spännande det låter med 100-dagarsprojekt!

  2. Ja, visst gör det, Anna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: