Spänning och feelgood!

porträtt 2 för FCV 2014

En som skriver fotbollsböcker måste väl vara hur sporttokig som helst och bara älska resultat, tävlingar och matcher? Eller? Jag har ställt några frågor till journalisten och författaren Mikael Thörnquist, som just nu är aktuell med en ungdomsroman som även handlar om hederskultur.

Du är författare till serien Bollkänsla som handlar om ett tjejfotbollslag. Varför valde du att skriva om detta?

Jag har alltid haft ett stort litteraturintresse och har livnärt mig på journalistiskt skrivande de senaste femton åren. Mina döttrar spelade fotboll från 6-7-årsåldern och när jag letade efter fotbollsböcker till dem med tjejer i huvudrollen hittade jag – ingenting. Innan jag kom till skott hann dock Mats Wänblad börja ge ut sin bokserie om Lovisa i Råninge BK. Min första bok kom 2007.

Spelar du själv fotboll? På vilken nivå?

Nej, jag är alldeles för gammal och har alldeles för mycket diskbråck. Jag har aldrig ens spelat fotboll i organiserad form, förutom en kort period i ett uruselt lag. Däremot spelade jag nästan dagligen spontanfotboll ute på gården som barn. Spontanfotboll är något som glädjande nog har kommit tillbaka med alla konstgräsplaner. Vi spelade dock på betong. Glidtacklingarna var rätt jobbiga.

Kan man läsa dina böcker även om man inte är intresserad av fotboll?

Det finns det de som gör. En rätt stor del av handlingen tilldrar sig ju i skolan och i hemmet, med situationer som de flesta 9-14-åringar kan känna igen sig i.

Har du någon ny bok på gång? Berätta mer!

Jodå, min ungdomsroman Fotbollshoran är så färsk att den nästan luktar trycksvärta fortfarande. Den här gången är det en betydligt mörkare historia än dem som berättas i Bollkänsla. Huvudperson är Yasmine, en fotbollstokig svensk tjej med utländska rötter. Hon vill leva som de flesta andra gör i hennes ålder, med kompisar, fester och kanske en pojkvän. Men det går inte alls för sig. Med hot och våld ser hennes föräldrar till att begränsa hennes frihet till ett minimum. Yasmine tvingas ljuga och manövrera för att över huvud taget få ha ens en tillstymmelse till eget liv. Och katastrofen närmar sig.

Varför ska man läsa den?

Man ska läsa den för att få en inblick i den vidriga tillvaro som hederskulturens offer tvingas leva i. Deras öden är enligt min mening cyniskt bortprioriterade i samhällsdebatten, inte minst av människor som annars säger sig bry sig mycket om kvinnor och personer med utomeuropeiska rötter.

Läs gärna mer om Mikael Thörnqvist på hans hemsida!

Klicka på böckerna nedan för att läsa mer eller beställa! Jag blir själv nyfiken på boken Fotbollshoran som jag definitivt ska läsa!

fotbollshoran  bollkansla-4---dribblingar-med-doden

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: