Spänning och feelgood!

Rainer Pa

Under våren kommer jag att intervjua ett antal barnboksillustratörer som jag har jobbat med eller bara tycker om. Först ut är är Rainer Paakkinen, som jag stött på genom en Facebookgrupp för barnboksförfattare och -illustratörer. Vad jag inte visste är att han faktiskt aldrig har illustrerat någon barnbok – än. Vilket förvånar mig, för hans bilder är fantastiska. Jag har ställt några frågor till Rainer.

Du har en mycket speciell stil på dina illustrationer. Hur växte den fram?

Jag har tuschat och tecknat med penna sen jag var liten. När jag tittar på sådant som jag gjorde som 15-åring så är det liksom rätt så underliga saker som jag tecknade redan då. Jag vet inte att jag har tittat på eller kopierat någon annans stil någonsin. Det kan bero på att min farsa sa att kopiera, det kan vem som helst göra … Så är det ju inte riktigt, har jag förstått nu. Men det satte nog en slags ribba inuti mej när det kom till att skapa. Jag har inte funderat så mycket mer på det utan kört på.

Bild 2

Du har ännu inte illustrerat någon barnbok, men önskar göra det. Finns det andra sätt att få sina verk publicerade?

Egenutgivning kan ju vara ett sätt tror jag, eftersom man då i alla fall får ut en bok. Det är snävt i korridorerna hos bokförlagen, känns det som. Men å andra sidan så får man ju inte ge upp heller! Det räcker med att en person ser ens bilder och bestämmer sej för att just den stilen ska det vara! Så … för min del handlar det om att synas så mycket som möjligt! På de sociala medierna bland annat!

Har du någon utbildning inom konst/grafik?

Jag är helt och hållet autodidakt. Jag har däremot inte gjort så mycket annat än tecknat dom senaste fyra åren. Då menar jag att jag tecknar och målar i stort sett hela tiden! Överallt!

Bild 4

Hur går det till rent tekniskt när du illustrerar? Arbetar du för hand? Använder du dator?

Jag skissar jämt. Mycket är rent skräp, men en del saker blir liksom hängande i huvudet. Ibland återvänder jag till en skiss som jag har gjort ett år tidigare och tycker att den kan bli en riktigt fin bild! När jag skissar så tuschar jag oftast direkt, inga stödlinjer utan rakt på papperet utan att ha en aning om vad jag ska göra. Sen om jag ska göra en riktig bild av det, så använder jag blyerts och sen gör jag linjer i tusch. Färglägger just nu allra mest med akryltusch, men jag är absolut inte främmande för att testa nya tekniker! Jag älskar ju detta så jag är öppen för allt! Jag använder datorn till att fixa till kontrast och skärpa … lite sånt där finlir liksom. För övrigt är allt gjort med penna och papper på det gamla sättet. Det är superfint att kunna hänga upp ett original på väggen! Old school funkar bäst för mej!

Hur hämtar du inspiration till de världar du fångar i bilderna?

Ibland händer det att jag har drömt en bild, eller en historia, men allra oftast så handlar det om att jag sätter mej ner och tecknar och ser vad det blir! Jag försöker inte att ”skapa” en värld, utan jag låter pennan fara över papperet och sen blir det något eller som allra oftast inget! Å andra sidan så är jag intresserad av att inte bara göra gulliga bilder. Det får gärna finnas en svärta i bilderna, inte bara rakt på. Jag tycker om när människor ser historier i mina bilder som jag själv inte har haft en tanke på! Jag läser ju mycket böcker om allt möjligt också och symbolik är ganska viktigt i mina bilder. Jag tycker om att kasta om saker och ting som vi annars är vana vid att se.

Bild 6

Vad gör du när du inte illustrerar?

Jag jobbar på ett pappersbruk. Femskift, vilket innebär att jag är rätt så mycket ledig och kan syssla med just detta, att teckna och måla! Jag har alltid jobbat inom industrin och står på golvet och gör än det ena än det andra.

Jag håller tummarna för att någon författare och förläggare ska fastna för Rainers fina bilder!

Vill du komma i kontakt med Rainer Paakkinen ? Besök hans hemsida här!

Bild 5

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: