Spänning och feelgood!

Mats-0412

Den här veckan intervjuar jag Mats Rundlöf som framför allt använder bilder för att skapa förståelse. Hur då? Läs intervjun, så får du se!

Du är inte bara illustratör utan även ingenjör. Hur hänger detta ihop?

Efter gymnasiet valde jag mellan att söka konstfack eller KTH, det blev kemi på KTH men jag fortsatte rita (det finns ett tryckt seriealbum från den tiden). Sedan fick jag mitt första jobb som forskare i pappersindustrin, kul, och jag upptäckte snart att bilder är jättebra för att berätta om forskningsresultat så att många lyssnar och förstår, fortsatte att rita alltså. Efter ganska många år vände jag på det hela och blev tecknare och forskare, det är ont om jobb med den kombinationen så vi startade ett företag.

Förkylt

Du illustrerar gärna läromedel. Vad måste man tänka på då?

Innehållet kommer alltid först, väcka intresse är tvåa. Någon ska få uppleva glädjen i att lära sig, fatta något, bli färdig med något. Illustrationer kan visa hur saker hänger ihop väldigt effektivt, eller ge ledtrådar till problemlösning. Ibland sköter texten den saken. Då kan illustrationen väcka nyfikenhet och skapa god stämning, MEN det måste vara nyfikenhet som leder fram till det som ska läras ut. Aldrig distrahera, alltid stödja budskapet. Jag försöker också rikta mig till dem som inte gillar skolan så mycket. De andra hänger ju med ändå. Och förstås få med många olika perspektiv (genus, etnicitet, hbt …), så att de flesta kan känna igen sig någonstans.

Omslag-Matteproblem-2

Vad gör du förutom att illustrera?

Jag utbildar ganska mycket, teknik och vetenskap förstås, hur man använder ord och bild för att berätta om forskning, bildberättande i allmänhet (skapande skola) och på sista tiden en del om hur alla i ett företag kan bli bättre på att skriva, korta rapporter och e-post och sådär. Sedan har jag nöjet att coacha och handleda doktorander också, lite olika hur mycket.

15-hissen

Har du illustrerat vanliga barnböcker också? Berätta!

En e-bok finns publicerad, för amerikanska marknaden. Fast sajten är tyvärr nedlagd. Den handlar om en hund som går till veterinären akut för han tror att han har hjärtfel, men det visar sig vara en uppäten leksak som fastnat, mycket diskussion och till slut operation. Men jag vill göra mer! Det är jättekul och kan man bidra med lite stöd och glädje till barn och unga, desto bättre.

Vad har du på gång just nu?

 Allt här ovan, i synnerhet fler barnböcker. Det finns några figurer i lådan här och deras äventyr liksom fortsätter även om jag inte ritar eller skriver just då. En kamel envisas med att dyka upp i tid och otid, den första historien om honom är närmast färdig, så får vi se om något förlag nappar. Annars är det roligaste just nu ett energibolag som behöver göra sina visioner tydliga och (klokt nog) valt illustrationer som medel.

4-sjöman

 

Vill du veta mer om Mats Rundlöf eller få kontakt med honom? Besök hans sida här!

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: