Spänning och feelgood!

sagor från

Jag har ju tidigare berättat lite kort om att jag ska tillbringa en stor del av hösten i Jönköping. Nu ska ni få veta mer om detta magiska sagoprojekt som går under namnet Sagor ur jordens skattkammare.

Den person som har dragit igång hela projektet heter Kerstin Jansson. Hon är konsertpianist och har tidigare lett andra stora projekt i Jönköping.

Hela sagoprojektet kan delas in i tre steg.

Steg 1: Alla eleverna kommer vid terminens början att skjutsas in till Spira i Jönköping för att få se en fantastisk föreställning med nyskriven musik baserad på sagor från jordens alla hörn. Föreställningen ges av skådespelare, akrobater, dansare och Jönköpings Sinfonietta.

Steg 2: Eleverna skriver egna sagor. Det är här jag och de andra författarna kommer in i bilden. Vi träffar var och en av våra klasser vid två tillfällen och inspirerar dem till eget skrivande. Dessa besök kommer att resultera i en eller flera sagor per klass. Under tiden som eleverna skriver har de möjlighet att lyssna på inspelad musik från föreställningen, för att inspireras av de känslor och bilder som musiken förmedlar.

Steg 3: De klasser som vill får besök av dramapedagoger som hjälper eleverna att göra en föreställning av en saga.

saga1

 

Ca 7000 elever kommer att få ta del av projektet. Själv kommer jag mest att besöka klasser i Nässjö kommun, men även några klasser i Jönköping får besök av mig. Andra inblandade författare är Pia Hagmar, Jessika Berglund, Torsten BengtssonLaura PopaAnette EggertMalin Stehn och Clas Rosvall.

Att få vara med i detta projekt är förstås alldeles fantastiskt. Sagor är själva ursprunget till allt författande. Alla kan relatera till dem. Sagor finns i jordens alla hörn och vi har alla hört dem som barn. Därför väcker de känslor.  Att skriva sagor tillsammans med elever är givande på många sätt. För barn som är ovana att skriva berättelser är sagan en bra och trygg start. Ramarna är tydliga, det finns en färdig början och slut att ta till. Så gäller det att komma på ett problem som ska lösas och vilka personer som ska finnas med, både onda och goda.

För elever som har kommit lite längre kan sagoskrivandet också vara en utmaning. Eleverna kan jobba med att förbättra sitt skrivande, utveckla miljöbeskrivning, gestaltning, karaktärsbeskrivning, symbolik, språk, att våga tänka nytt och kanske lägga in någon annan aspekt än bara att underhålla.

Projektet pågår under hela hösten. Själv kommer jag att vara med i sex veckor, vilket känns som någon sorts maxgräns för hur länge jag kan vara hemifrån. Så klart kommer jag att vara hemma under helgerna och under bokmässeveckan, men sex veckor på hotell är ändå en hel del. Som väl är kan jag ta med hunden, annars hade det inte funkat. Jag hoppas också få en del tid till eget skrivande eftersom jag inte har så mycket annat att göra efter jobbet på skolorna.

Så nu vet ni vad jag gör i höst. Dessutom har jag några andra författarbesök inbokade och flera biblioteksbesök under höstlovet/läslovet. En spännande resa är också planerad och några nya böcker på gång. Men detta berättar jag mer om vid ett annat tillfälle.

20160811_154108

Från inspirationsmötet i Nässjö

 

 

Annons

Kommentarer till: "Sagoprojekt i Nässjö, Jönköpings län" (1)

  1. […] Vill du läsa mer om sagoprojektet i Jönköpings län? Klicka här! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: